Nieuws

Nvidia verdubbelde omzet op een jaar tijd

Nvidia
© iStock / Sundry Photography
Nvidia boekt, voornamelijk dankzij de AI-hype van 2023, monsterwinsten in Q4 2023. Tegenover vorig jaar gaan de cijfers zelfs maal twee.

18,1 miljard dollar: dat is hoeveel omzet Nvidia in Q3 2023 wist te draaien. Met die cijfers hoeft Nvidia in feite geen percentages meer boven te halen om de groei te beschrijven: de omzet werd meer verdubbeld in vergelijking met Q3 2022. Het bedrijf haalde toen 5,6 miljard dollar binnen. Dat 2023 een sterk jaar is voor Nvidia, lieten de resultaten voor Q2 ook al zien. Dat het daar nu nog eens 34 percent bij kan tikken, mag gerust een sterke prestatie heten.

De rol van AI

De cijfers worden nog meer duizelingwekkend als naar de netto inkomsten gekeken wordt. Afgelopen kwartaal rijfde Nvidia 9,2 miljard dollar binnen: een stijging van 1259% ten opzichte van vorig jaar. Je zou haast denken dat het om een rekenfout of vergeten komma gaat, maar dat is geenszins het geval. De nettowinst bedroeg in Q3 2023 ‘slechts’ 680 miljoen dollar.

De groei is afkomstig uit zowat alle bedrijfstakken. Compute & Networking-producten zijn goed voor 14,65 miljard dollar in omzet. Dat komt vooral door InfiniBand: een seriële computerbus bedoeld voor gebruik in high performance computing (HPC) die plots vijf keer meer verkoopt. Dat heeft Nvidia vooral te danken aan de plotse populariteit van generatieve AI-systemen zoals ChatGPT en Bing. Nvidia levert namelijk de hardware waarop die technologie kan draaien.

Nvidia maakt, met andere woorden, vooral op de zakelijke markt furore. Ook op de gamingmarkt wist Nvidia groei te boeken, met een verkoopstijging van 84%. De professionele GPU-markt groeide dan weer met 108%. De enige sector die lijkt te vertragen, is die van de auto’s: daar kan Nvidia slechts 4% groei realiseren.

China

Als het om Q4 2023 gaat, blijft Nvidia wel iets meer bescheiden. Het bedrijf schat tijdens dit laatste kwartaal van 2023 ongeveer 20 miljard dollar omzet te draaien. Dat is flink wat geld, maar is zeker geen voortzetting van de explosieve groei die het merk nu kent. Daar zijn goede redenen voor: Amerikaanse exportrestricties zorgen ervoor dat Nvidia sommige apparatuur niet aan Chinese bedrijven kan verkopen. Aangezien die maatregelen pas tegen het einde van Q3 2023 gelanceerd werden, bleef de impact op de cijfers deze keer beperkt.

Daardoor zullen de inkomsten uit China in Q4 2023 ongetwijfeld dalen. Toch verwacht het bedrijf in andere regio’s voldoende groei om die daling op te vangen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business