Nieuws

Google Chrome krijgt AI-schrijfhulp, voorlopig alleen in Amerika

Google Chrome AI
© Unsplash / Firmbee.com
Amerikaanse gebruikers zien een AI-schrijfhulp verschijnen in Google Chrome. De tool kan teksten schrijven en helpen reviseren.

Google integreert AI-mogelijkheden in zo goed als al zijn producten. Consumenten kunnen reeds kennis maken met Googles chatbot Gemini. Wie een zakelijk of One AI Premium-abonnement afsluit, kan zelfs terecht bij een meer geavanceerde versie van de chatbot. Google kijkt echter verder dan alleen chatbots, maar integreert tal van hulptools in Workspace-producten zoals Gmail, Slides en Docs. Nu is ook de Google Chrome-browser aan de beurt.

Of tenminste: dat is het geval voor gebruikers in de Verenigde Staten. Daar zijn gebruikers met een Mac of Windows-pc een nieuwe ‘Help me write’-functie verschijnen. De functie komt tevoorschijn sinds een update naar de laatste versie van Chrome, M122. De schrijfhulpfunctie maakt gebruik van de Gemini-taalmodellen.

Werking

Om je te helpen schrijven is de schrijfhulp zich bewust van de webpagina waar jij je op bevindt. Die informatie kan het gebruiken om je tekst relevanter te maken. Google zelf geeft het voorbeeld van iemand die een tuinschaar bespreekt op een webwinkel: de AI kan informatie van de webwinkelpagina halen om die meteen in de beoordeling te verwerken. De tool is niet alleen in staat om teksten te schrijven van nul, maar kan ook bestaande teksten reviseren en verbeteren. De tool is te bereiken via een rechtermuisklik op tekstvakken, waar hij in het contextmenu verschijnt.

Amerikanen kunnen de functie in- of uitschakelen in de instellingen van hun Chrome-browser. Zij zien daar een ‘Experimentele AI’-pagina staan, maar die verschijnt voor Europese gebruikers nog niet. Google en de Chrome-browser moeten hier namelijk aan extra regels voldoen. Wellicht zorgt Google er eerst voor dat het perfect aan die regels beantwoordt, alvorens de AI-tool uit te breiden naar Europa. Toen het zoekmachinebedrijf zijn Bard-chatbot lanceerde, duurde het ook enkele maanden voor die hier beschikbaar werd.

Chromebook Plus

Op termijn zou de AI-schrijffunctie uitgebreid kunnen worden naar ChromeOS-toestellen, waar ze dan systeembreed kan werken. Wellicht gebeurt dit enkel voor Chromebook Plus-toestellen: die hebben krachtigere hardware die op AI-workloads voorzien is. Die Plus-toestellen moeten zich bovendien onderscheiden met allerlei AI-functies, wat de komst van de schrijffunctie naar ChromeOS enkel waarschijnlijker maakt.

Uitgelicht artikel Google Chrome cookies Google Chrome stopt in 2024 met cookies, maar is dat wel een goede zaak?
aiAI-schrijfhulpgooglegoogle chrome

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals