Nieuws

Russen willen eigen DMA-wetgeving voor Russische appwinkels

DMA Rusland
© iStock / tolgart
Het lijkt erop dat de Europese Digital Markets Act (DMA) navolging krijgt in andere delen van de wereld, waaronder in Rusland.

De wet moet in er Rusland, net zoals in Europa, voor zorgen dat alternatieve appwinkels een mogelijkheid worden. Momenteel staat Apple dat niet toe en kunnen apps enkel uit de Apple App Store geïnstalleerd worden. Voor Europeanen verandert dat binnenkort: vanaf iOS 17.4 bakt Apple de mogelijkheid om apps te ‘sideloaden’ in.

Dat vinden ze in Rusland best interessant. Daar verschijnen best wat apps op de lokale markt en in een eigen, Russische appwinkel: RuStore. Die lokale appwinkel kan echter niet concurreren met de App Store, waardoor de Russische ontwikkelaars afhankelijk zijn van Apple. Met een eigen DMA-achtige wet zou Rusland ervoor willen zorgen dat de ontwikkelaars wel geld kunnen verdienen aan iOS-applicaties. Daarvoor moet de appwinkel natuurlijk eerst toegestaan worden.

Het Russische Ministerie voor Digitale Ontwikkeling wil dan ook wetsvoorstel indienen bij de Russische Staatsdoema, de wetgevende instantie in het land. Volgens Anton Gorelkin, plaatsvervangend voorzitter van de Russische Commissie voor Informatiebeleid, zou de wetgeving ontwikkelaars inderdaad ten goede komen. “We hebben de Amerikanen gecontacteerd en een voorlopig overeenkomst gesloten: deze optie zal hen toestaan om actief te blijven op de Russische markt en geld te verdienen”, laat Gorelkin weten.

De medaille heeft echter ook een keerzijde. Gorelkin stipt namelijk aan dat zo’n Russische appwinkel ook het doelwit van allerei sancties zou kunnen worden. Op die manier zou de wetgeving, die voordelig zou moeten zijn voor Russische ontwikkelaars, toch nog negatief kunnen uitpakken. Er wordt dan ook gevraagd om voldoende beveiligingsmechanismen in de nieuwe wetgeving te verwerken.

Wat er uiteindelijk staat te gebeuren, is onduidelijk. Zowel de Russische overheid als de Staatsdoema lieten nog niet weten wat zij van de zaak denken. Of er een soort DMA-wet gestemd zal worden is dan ook onzeker, niet in het minst omdat de wetgeving wel eens problemen zou kunnen opleveren.

Uitgelicht artikel VS EU Amerikaanse wetmakers: “EU viseert Amerikaanse bedrijven” met DMA-wetgeving

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business