Nieuws

iMessage, Bing en Edge vallen niet onder Europese DMA-regels

DSA onderzoek
© iStock / iantfoto
iMessage, Bing, Edge en Microsoft Advertising moeten zich niet aan de DMA-regels houden omdat ze te weinig gebruik kennen in de EU.

Voor iPhone-gebruikers onderling is iMessage de ideale berichtendienst. Vanaf er Android-gebruikers mee in het gesprek zitten, verwordt het echter tot een simpele sms-dienst. Lang werd gedacht dat Apple zijn berichtendienst zou moeten openstellen door de Europese Digital Markets Act (DMA). De Europese Commissie laat nu weten dat iMessage wordt vrijgesteld, samen met Microsofts Bing, Edge én Microsoft Advertising.

In het kader van de DMA worden aanbieders van grote onlineplatformen als zogenaamde ‘gatekeepers’ of poortwachters aangeduid. De bedrijven moeten zich daardoor aan extra regels houden. Ook hun grootste diensten vallen onder bijkomende regels: zo mogen de platformen geen muur rond zichzelf opwerpen, maar moeten ze netjes samenwerken met andere diensten en platformen.

Een van de voorwaarden daarvoor is dat de diensten een groot aantal gebruikers hebben. Wereldwijd is dat voor diensten als iMessage en Bing wel het geval, maar er blijkt een onevenwicht in het aantal gebruikers te zitten. In Europa zijn diensten als iMessage of Bing helemaal niet zo populair als overzees, waardoor ze niet onder de extra regels van de DMA vallen.

Core Platform Services

Dat wil niet zeggen dat Apple en Microsoft zich niets meer hoeven aan te trekken van de DMA. De bedrijven zelf staan nog steeds te boek als poortwachters én enkele producten worden nog steeds als zogenaamde ‘Core Platform Service’ (CPS) geboekstaafd. Dat geldt, in het geval van Apple, voor iOS en de Apple App Store. Dat is ook meteen de reden dat Apple het, vanaf iOS 16.1, zal toelaten om apps te ‘sideloaden’. Apple zal verder, zoals gepland, wel nog RCS-ondersteuning aan iMessage toevoegen. Daarbij krijgen gebruikers meer informatie in gesprekken, zoals leesbevestigingen en typindicatoren. Berichten van Android-gebruikers blijven wel gewoon in groene bubbels verschijnen. Ook worden berichten tussen Android- en iOS-toestellen via iMessage niet versleuteld.

Voor Microsoft blijven LinkedIn en Windows zorgenkinderen: die producten voldoen wel aan de maatstaven en zullen dus, net als andere CPS’es, bijkomende regels moeten volgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business