Microsoft komt met oplossing voor Edge-problemen

Edge
Microsoft heeft een update uitgebracht voor zijn Edge-browser die de problemen van de voorgaande update moet oplossen. Sommige gebruikers konden de browser hierdoor niet meer gebruiken.

Na een recente update voor Microsoft Edge op Windows konden sommige gebruikers geen websites meer bezoeken. Gebruikers kregen meldingen te zien zoals “deze pagina heeft een probleem” of “er is te weinig geheugen om deze pagina te openen”. De problemen doken op nadat Microsoft de uitrol van versie 122.0.2365.63 van Edge voor Windows had gestart. Via onder meer Reddit en Microsofts eigen supportkanalen meldden gebruikers zich met browserproblemen.

Enhanced Web Protection

Problemen die zich niet zomaar lieten oplossen. Het uitschakelen van browserextensies leek de bug niet op te lossen. Een oplossing werd later gevonden in het uitschakelen van de “Enhanced Web Protection”-functie van Edge. De beveiligingsmaatregel leek gebruikers de toegang tot het web regelrecht te ontzeggen. Microsoft bevestigt in een updatenotitie ook dat de bug daarvan afstamt: een netwerkprobleem in het “Defender Application Guard-scherm” zou inmiddels zijn opgelost.

Gebruikers die de problemen ervaren kunnen daarvoor inmiddels een Edge-update downloaden. De bugoplossing bevindt zich in versie 122.0.2365.66, die inmiddels breed beschikbaar is. Daarvoor hoef je in principe zelf niets te doen: Microsoft Edge installeert updates altijd op de achtergrond. In het geval dat de problemen aanhouden, kun je op updates controleren via Instellingen > Over Microsoft Edge. Nadien hoef je de browser enkel nog even te herstarten om het updateproces af te ronden.

Stelen van Google Chrome

In februari kwam Microsoft ook al met een belangrijke bugoplossing. Toen verhielp de softwaregigant een bug in Edge die Chrome-data stal. De browser importeerde automatisch alle browsedata en opgeslagen tabbladen uit Google’s webbrowser. Daarvoor vroeg Microsoft geen toestemming. In een reactie liet het bedrijf weten dat het om een bug ging. Hierdoor werd een functie geactiveerd die – normaliter enkel met toestemming – automatisch browserdata van je andere browsers naar Edge importeert. Dit proces wordt na elke herstart doorlopen.

De vraag is of het werkelijk om een bug ging. Diverse meningen doen de ronde. The Verge stelt dat Microsoft mogelijk te kwader trouw heeft gehandeld. Ze beredeneren dat Microsoft maar al te graag wil dat je van Chrome overstapt naar Edge. Het wordt gebruikers ook overbodig lastig gemaakt om Googles browser te installeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business