Nieuws

Linux wordt alsmaar populairder, gebruik ChromeOS daalt

Linux sudo
© Unsplash / Gabriel Heinzer
Het marktaandeel van Linux maakt een opmerkelijke groei mee, terwijl ze bij ChromeOS alsmaar lagere cijfers optekenen.

Het besturingssysteem is een van de meest belangrijke zaken voor een pc. Het OS bepaalt namelijk de manier waarop je met het systeem interageert. Cijfers van Statcounter laten zien dat Windows verreweg het meestgebruikte OS is. Op de tweede plaats komt, zoals verwacht, OS X, dat draait op computers van Apple. Uit de cijfers blijkt bovendien dat Linux-besturingssystemen alsmaar populairder worden.

Voor de duidelijkheid: Linux omvat heel wat verschillende besturingssystemen. Gekende voorbeelden zijn Ubuntu, Arch en Linux Mint. Onderliggend zijn de principes van die besturingssystemen op hetzelfde gestoeld, maar de software presenteert zich op een andere manier naar de gebruiker toe. Dat blijkt aan te slaan. Vorig jaar haalde Linux nog een marktaandeel van 3,08 percent, terwijl het dit jaar 4,03 percent marktaandeel kan noteren. Het OS is daardoor nog niet alomtegenwoordig, maar maakt wel een opmerkelijke groei mee.

Windows 11

Wat er aan de basis van die groei ligt is maar de vraag. Geweten is dat Windows 11 lang niet zo populair is als Microsoft hoopte. Windows 10, dat in 2025 definitief op de schop zal gaan, kent vandaag de dag dubbel zoveel gebruikers als zijn opvolger. Voor een deel van de gebruikers is dat een kwestie van willen, maar voor anderen een kwestie van kunnnen. Windows 11 vereist namelijk een discrete of firmwarematige TPM 2.0-chip en een nieuwe processor. Heel wat oudere pc’s kunnen het nieuwe OS dan ook niet installeren.

Het zou kunnen dat een (klein) deel van de gebruikers toevlucht zoekt bij Linux-distributies als Mint en Ubuntu. Wat mogelijk ook meespeelt in het succes van Linux, is de lancering van een handheld gamingtoestel zoals de Valve Steam Deck. Dat apparaat draait namelijk een versie van Linux.

ChromeOS

Een andere verklaring voor het succes van Linux valt bij ChromeOS te zoeken. Dat OS is gebaseerd op Linux, maar wordt wel apart gehouden in de cijfers. Daar hebben ze te maken met een flinke daling: van 4,15 percent naar 2,27 percent op slechts een jaar tijd. De verkoop van Chromebooks slabbakt al een tijdje. Google wil de verkoop doen opleven met de introductie van Chromebook Plus-toestellen en allerlei AI-functies. Het is goed mogelijk dat een aantal gebruikers van een Chromebook naar Linux overstapten, al valt ook dat moeilijk vast te stellen.

Het gaat in ieder geval goed met Linux. 4% mag dan als weinig klinken, toch is het besturingssysteem zo goed als overal aanwezig. Zo werd het Android-besturingssysteem erop gebaseerd. Met andere woorden: naast 4% van alle pc’s draait Linux op ongeveer twee derde van alle smartphones.

Uitgelicht artikel Windows 10 22H2 update Windows 11 krijgt Unix-achtig ‘sudo’-commando

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business