HBO Max gaat accountdelen verbieden

HBO Max
© Unsplash/Maciej D.
Nog voor HBO Max in België arriveert stelt de streamingsdienst een verbod in op accountdelen. HBO Max zal vanaf 2025 wel een betaalde vorm van accountdelen introduceren.

HBO Max-uitbater Warner Bros. Discovery volgt met de maatregel het pad van Netflix en Disney+. Netflix was in 2023 de eerste streamingsdienst die een verbod op accountdelen instelde. Disney+ voerde intussen eenzelfde maatregel door: vanaf 14 maart mogen bestaande abonnees hun account niet meer delen. Warner Bros. Discovery kijkt eveneens met argusogen naar gebruikers die accounts delen en zet ook in op een verbod, zo meldt Warner Bros. Discovery-CEO JB Perrette.

Perrette kondigde de maatregel aan in een toespraak tijdens Morgan Stanley’s 2024 Technology, Media & Telecom Conference in de VS. “We denken dat het, in verhouding tot de omvang van ons bedrijf, een belangrijke kans is”, aldus de topman. Het verbod op accountdelen voor HBO Max wordt later dit jaar doorgevoerd. Vanaf 2025 wil de gigant met betaalde deelopties komen.

Vermoedelijk hoopt Warner Bros. Discovery dat het verbod op accountdelen leidt tot een toename van het aantal nieuwe abonnees. Die abonnees heeft HBO Max nodig om zijn verliezen te drukken: in Q4 2023 kwam het verlies uit op 55 miljoen dollar. Het verlies ligt daarmee al fors lager dan in Q4 2022, toen het nog 217 miljoen dollar moest afschrijven op zijn streamingactiviteiten.

Succesverhaal bij Netflix

Ook op jaarbasis noteert Warner Bros. Discovery overigens positieve cijfers, met een winst van 103 miljoen dollar. Het jaar sloot de streamer echter af met een verlies van 1,59 miljard dollar.

Voor Netflix heeft het verbod op accountdelen alvast geen windeieren gelegd. In het derde kwartaal verwelkomde de streamer 8,8 miljoen abonnees, ten opzichte van 2,4 miljoen leden het jaar ervoor. Alleen al in de dagen nadat het verbod werd ingesteld, registreerde Netflix duizenden nieuwe klanten.

Cijfers over de betaalde deelopties heeft Netflix niet gedeeld. De streamingsdienst laat klanten met Standard- en Premium-abonnementen een extra ‘huishouden’ toevoegen. Daarvoor betalen ze dan 3,99 euro per maand. HBO Max zou zo’n dienst later ook willen introduceren.

HBO Max naar België

Vooralsnog is HBO Max niet beschikbaar in België. Daar komt later dit jaar echter verandering in, meldde de streamingsdienst vorig jaar. Hoeveel Belgische abonnees gaan betalen voor HBO Max is voorlopig niet bekend. Tegen de tijd dat Max hier arriveert, is het verbod op accountdelen vermoedelijk al wel ingesteld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business