Nieuws

Disney+ opent aanval op accountdelers in de VS

Disney+ wachtwoord delen
© Unsplash / Mika Baumeister
Disney+-abonnees die hun account delen, zullen daar op termijn mee moeten stoppen. Disney+ en Hulu voeren het verbod op accountdelen vanaf 14 maart door in de VS.

Disney+ volgt met zijn verbod op accountdelen het voorbeeld van Netflix. Die streamingdienst voerde in 2023 een definitief verbod in, ook in België en Nederland. Niet veel later kondigde Disney+-CEO Bob Iger aan dat het tijdperk van wachtwoorddelen ook bij Disney+ en Hulu ten einde komt. Volgens Iger onderzoekt de streaminggigant nog wel ‘mogelijkheden om gebruikers accounts te laten delen’, al is het aannemelijk dat je daarvoor moet betalen. Bij Netflix is dat mogelijk door ‘huishoudens’ aan je account te koppelen. Dat kost 3 euro per extra huishouden per maand.

Intussen voeren Disney+ en Hulu al een verbod op accountdelen door in de Verenigde Staten. In principe geldt dit verbod vanaf 25 januari 2024, staat te lezen in de nieuwe gebruiksvoorwaarden. Ze gelden in eerste instantie alleen voor nieuwe gebruikers, staat te lezen in een aankondigingsbericht. Bestaande (Amerikaanse) abonnees moeten vanaf 14 maart 2024 voldoen aan de eisen.

Hoe gaat Disney+ accountdelers opsporen?

Onduidelijk is hoe Disney+ precies gaat detecteren of je account gedeeld wordt. Netflix koos ervoor om IP-adressen en apparaat-ID’s op te slaan van de hoofdgebruikers. Steeds als iemand inlogt, wordt de lijst met gegevens naast die van het in te loggen apparaat gelegd. Komen ze niet overeen, omdat er bijvoorbeeld vanaf een ander IP-adres wordt ingelogd, dan kan diegene niet zomaar streamen.

Die maatregel geldt overigens alleen voor apparaten zoals televisies en streamingdongles. Bij Netflix kan je zodoende wel blijven streamen op smartphones, tablets en laptops die niet onder hetzelfde huishouden vallen. Het verbod is bij zulke mobiele apparatuur simpelweg niet of zeer lastig toe te passen: ze wisselen steeds van IP-adres, bijvoorbeeld omdat ze onderweg gebruikt worden.

Uitgelicht artikel Netflix kijktips februari 2024 Netflix België: de beste nieuwe films en series voor februari 2024

Op de vraag hoe Disney+ en Hulu accountdelers gaan opsporen, blijven we je voorlopig het antwoord verschuldigd. Mogelijk komt daarover meer duidelijkheid zodra de streamingsdienst het verbod ook in België en Nederland doorvoert. Wanneer dat staat te gebeuren, is nog onduidelijk.

Meer abonnees nodig

Dat Disney+ vol inzet op het verbod op accountdelen is niet per se verrassend. De maatregel heeft Netflix geen windeieren gelegd: in het eerste jaar kreeg het er ruim 8,8 miljoen abonnees bij.

Disney hoopt uiteraard op eenzelfde toestroom van nieuwe abonnees nu ze in de VS een verbod op accountdelen instellen. Die toestroom moet de stroom van verliezen van de streamingsdienst dempen. Disney+ staat inmiddels op een verlies van 11 miljard dollar sinds 2019. Het verhogen van tarieven, zoals het de laatste jaren meermaals heeft gedaan, blijkt niet voldoende om het tij te keren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business