Installatie Windows 10-update loopt vast, dit is de oplossing

Windows 10 21H2
© iStock
Microsoft heeft vandaag stilletjes een update voor Windows 10 uitgebracht (KB5001716). Sommige gebruikers melden dat de installatie van die update mislukt.

Windows 10 lijkt het installatieproces van de KB5001716-update niet af te kunnen ronden. Diverse gebruikers melden dat ze geconfronteerd worden met foutcode 0x80070643. Bij die foutcode staat vermeld dat gebruikers “contact moeten opnemen met de klantenservice” als de foutcode op blijft duiken. Echter, het is de vraag of die contactmomenten veel zullen opleveren.

Oorzaak en oplossing

Het probleem ontstaat doordat de update al is geïnstalleerd op de Windows 10-systemen. Windows kan de update niet nogmaals installeren en sluit het proces af met een foutcode. Om het probleem te verhelpen, moeten gebruikers eerst de Windows 10-update verwijderen via het “Apps & Onderdelen”-menu. Vervolgens kunnen ze de update alsnog installeren via Windows Updates.

Gebruikers hoeven overigens geen haast te maken. De update brengt immers geen noodzakelijke wijzigingen aan in het besturingssysteem. Het gaat dus niet om de maandelijkse Patch Tuesday-update. De Windows-update is er enkel op gericht om nieuwe feature-updates te installeren.

Dit houdt in dat Microsoft ontvangers van de update naar de nieuwste Windows 10-versie brengt, als dat nog niet was gebeurd. Draaien ze al de laatste Windows 10-versie, dan zal Microsoft mogelijk aandringen op het upgraden naar Windows 11. Een vergelijkbare update rolt momenteel uit voor Windows 11. Gebruikers op dat besturingssysteem worden geforceerd overgezet naar versie 23H2 van versie 21H2 en 22H2.

Promotie Windows 11

Momenteel verstuurt Microsoft zulke promotionele updates enkel naar consumenten. Binnenkort zal de softwaregigant ook zakelijke gebruikers wijzen op de upgrade naar Windows 11. Voorwaarde daarvoor is wel dat het gaat om zakelijke apparaten zonder beheerder. Zij krijgen na de update van april een upgradescherm te zien. Vanaf dat scherm kunnen ze de upgrade meteen doorvoeren, de upgrade inplannen of weigeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business