iOS 17.4 veroorzaakt batterijproblemen op iPhones

Apple iOS
© Unsplash/Sarah B.
Gebruikers klagen dat de batterij van hun iPhone een stuk sneller leegloopt na de update naar iOS 17.4. In andere gevallen zou de batterij trager opladen.

Sinds Apple dinsdagavond de uitrol van iOS 17.4 startte, regent het op sociale media klachten over het batterijverbruik van iOS. iPhone-gebruikers zouden hun toestel ineens veel vaker aan de lader moeten leggen. Een gebruiker meldt via X dat het batterijpercentage van zijn iPhone na het schrijven van twee berichten met 13% was gedaald. Andere gebruikers melden dan weer dat ze 40% van de capaciteit zagen verdwijnen na twee uur gebruik.

Spotlight-proces na iOS-update

Met enige regelmaat wordt er na iOS-updates geklaagd over het batterijverbruik. Dat was vorig jaar nog het geval met de update naar iOS 17. Ook toen zou de batterijduur zijn verslechterd vergeleken met iOS 16. De praktijk wijst echter uit dat het niet per se de nieuwe iOS-versie is, maar juist processen op de achtergrond die zoveel stroom verbruiken.

Specifiek gaat het om het zogeheten ‘Spotlight-proces’. Na de installatie van iOS 17.4 is je iPhone met een herindexeringsproces begonnen. Alle bestanden op je iPhone worden dan weer op een rijtje gezet. Hierdoor kan je ze in de toekomst weer vlot terugvinden. Het nadeel van dit proces is dat er relatief veel energie voor nodig is.

Het goede nieuws is dat dit proces niet eeuwig duurt. Als Spotlight alle bestanden heeft geordend, zal je iPhone weer iets minder stroom verbruiken.

Batterij laadt traag op na iOS 17.4

Een andere klacht die de ronde doet, gaat over het oplaadproces. Dat zou na iOS 17.4 langer duren dan normaal. Volgens een gebruiker van een iPhone 11 zou het “langer dan 4 uur” geduurd hebben om de accu van 4 tot 94% op te laden. Het is nog niet duidelijk of dit probleem op grote schaal speelt. Op de redactie van TechPulse kwam het oplaadprobleem in elk geval niet direct naar voren.

De tijd zal moeten uitwijzen of ook dat probleem ‘zichzelf oplost’. Gebruikers die na een week nog steeds batterijproblemen ervaren, nemen het beste contact op met Apples klantenservice.

Uitgelicht artikel Apple iOS 17.4 nu beschikbaar: Europese regels gaan van kracht

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business