Gemini Nano komt niet naar de Google Pixel 8

Google Pixel 8
© TechPulse / Jeffrey van de Velde
Google brengt zijn Gemini Nano-LLM niet naar de Google Pixel 8. Volgens de zoekgigant kan het LLM niet op de Pixel 8 draaien door “hardwarebeperkingen”.

Google introduceerde vorig jaar zijn Gemini Nano-taalmodel. De compactere versie van zijn Gemini-taalmodel voor desktoptaken moet diverse AI-taken lokaal afhandelen op Android-toestellen. Vorig jaar kwam Gemini Nano naar de Pixel 8 Pro via de Android AICore-app in de Play Store. Echter, wie voor de kleinere Pixel 8 koos, bleef sindsdien met lege handen achter. Onduidelijk was vooral of de app nog wel naar de compactere Pixel zou komen. Daarover heeft de zoekgigant ditmaal meer duidelijkheid geboden.

In de “The Android Show”-podcast laat het AI-team weten dat Gemini Nano niet naar de Pixel 8 zal komen. Dat heeft volgens de AI-engineer te maken met “hardwarebeperkingen” van de Pixel 8. Die beperkingen worden niet specifiek benoemd. Qua processorkracht zijn de Pixel 8 en 8 Pro gelijk: ze bevatten dezelfde Tensor G3-chip. Wel bevat de Pixel 8 Pro meer RAM: 12 GB, versus 8 GB voor de Pixel 8. Of er mogelijk nog andere beperkingen een rol spelen, is niet meteen duidelijk.

Vast staat wel dat 12 GB RAM niet per se een vereiste is om het AI-model op smartphones te draaien. De Samsung Galaxy S24 kan ook omgaan met Gemini en biedt eveneens 8 GB RAM. Het is goed mogelijk dat toekomstige functies wel meer werkgeheugen vereisen.

Meer high-end smartphones

Google wil in de toekomst meer high-end smartphones voorzien van Gemini Nano. Oudere Pixel-smartphones, inclusief de Pixel 7-serie, zijn overigens uitgesloten van ondersteuning voor het LLM.

Momenteel kan Gemini Nano spraakopnames samenvatten en slimmere antwoorden aanbieden via Gboard Smart Reply in WhatsApp. De Galaxy S24-serie gebruikt het model ook voor Magic Compose in Google Berichten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business