Nieuws

SSD instapmodel M3 MacBook Air is “significant sneller”

MacBook Air 2022
© Unsplash
Voorgaande instapmodellen van MacBooks met de M2-chip kwamen met relatief trage SSD's. Op de M3-variant van de MacBook Air liggen de SSD-snelheden een stuk hoger.

Medio 2022 verschenen de eerste meldingen over langzamere SSD’s in instapmodellen van MacBooks. In de MacBook Pro met M2-chip zat een SSD die tot 50% langzamer was dan de SSD’s in de M1-versie. Later zouden ook de MacBook Pro’s met de M2 Pro en M2 Max te maken krijgen met het prestatieverschil. Met de komst van de M3-aangedreven MacBook Air zou Apple het probleem hebben opgelost, zo meldt YouTuber Max Tech.

De YouTuber testte de lees- en schrijfsnelheden van een MacBook Air met de M2 en M3, beide met 256 GB opslaggeheugen en 8 GB RAM. De 256GB-SSD van het model met de M3 haalde tot 33% hogere schrijfsnelheden en 82% hogere leessnelheden. Max Tech zegt de testen te hebben uitgevoerd met Blackmagics Disk Speed Test-software. Dat programma wordt veelvuldig gebruikt om SSD’s in Macs te testen, en werd ook gebruikt in 2022 en 2023.

Extra geheugenchips

Hoewel de testen werden uitgevoerd met 13-inch-modellen, is het aannemelijk dat de resultaten ook gelden voor de grotere 15-inch MacBook Air. Dat de 256GB-SSD plotseling hogere snelheden haalt, is immers het resultaat van een gewijzigde hardware-opstelling. Daarin past Apple tegenwoordig weer twee losse 128GB-chips toe, in plaats van één 256GB-geheugenchip.

Het gebruik van meerdere chips zorgt ervoor dat er meer data gelijktijdig gelezen of geschreven kan worden. Met de M2-serie stopte Apple nog met het gebruik van twee losse chips, vermoedelijk om te besparen op componenten. Het voorbije jaar zijn de prijzen van geheugenchips echter fors gedaald, waardoor het voor Apple weer haalbaar is om twee chips te plaatsen. Of de publieke opinie over de gedaalde snelheid een rol heeft gespeeld, zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen.

Apple blijft de MacBook Air met M2-chips voorlopig wel verkopen. Klanten die voor de oudere Air kiezen, kunnen rekenen op een flinke korting. In ruil daarvoor krijgen ze een oudere M2-chip, maar ook een aanzienlijk tragere SSD. De SSD-upgrade van de M3-serie komt immers niet beschikbaar voor de M2 MacBook Airs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business