Nieuws

Nvidia aangeklaagd voor schenden van auteursrecht met AI

Nvidia
© iStock / Sundry Photography
Drie auteurs hebben een groepsvordering ingediend tegen Nvidia. Die zou hun boeken gebruikt hebben voor het trainen van chatbots voor het AI-platform NeMo.

Het Large Language Model (LLM) achter NeMo moet bedrijven de tools geven om hun eigen chatbots te ontwikkelen. Nvidia wordt nu aangeklaagd omdat ze NeMo lieten trainen op een controversiële dataset. Volgens een groep auteurs had het technologiebedrijf geen toestemming om content uit hun boeken te gebruiken. Dat meldt Ars Technica.

Auteurs Abdi Nzemian, Brian Keene en Stewart O’Nan hebben een groepsvordering ingediend tegen Nvidia. Ze eisen een schadevergoeding en vragen dat alle exemplaren van de Books3-dataset van het Nemo-LLM vernietigd worden. De drie schrijvers beweren dat de dataset gegevens kopieerde van een illegale bibliotheek met de naam Bibliothek. Die zou illegale content uit maar liefst 196.640 boeken bevatten.

Nvidia: “geen auteursrecht geschonden”

“Nvidia heeft toegegeven dat het zijn modellen liet trainen op een kopie van de The Pile-dataset. Aangezien de Books3-dataset een onderdeel is van The Pile, hebben ze onze content zonder toestemming gebruikt”, luidt de aanklacht. Nvidia reageerde al op de beschuldigingen aan The Wall Street Journal: “We respecteren de rechten van alle content creators en zijn van mening dat we met NeMo de wetten op het auteursrecht niet geschonden hebben.”

Het voorbije jaar werden OpenAI en partner Microsoft voor gelijkaardige zaken aangeklaagd. Ook daar claimden non-fictie-auteurs dat de AI-bedrijven geld verdienden met hun werk. Denk daarbij in de eerste plaats aan The New York Times. De nieuwsredactie vond dat hun artikelen te letterlijk overgenomen werden door artificiële intelligentie.

Uitgelicht artikel ChatGPT Store The New York Times ‘hackte’ ChatGPT voor vals bewijsmateriaal

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business