Nieuws

Spotify introduceert muziekvideo’s, nog niet in België

Spotify
© iStock / stockcam
Spotify introduceert de muziekvideo's in zijn mobiele- en desktopapps. In eerste instantie gaat het om een bètatest in elf landen, waaronder Nederland. België is nog niet aan de beurt.

Spotify-gebruikers kunnen nu, indien gewenst, muziekvideo’s bekijken. In de muziekspeler vind je een knop om te schakelen tussen audio en de video. Let op: bij het schakelen wordt het nummer vanaf het begin afgespeeld. Als je lekker in de beat zit, is het dus aan te raden om even te wachten met schakelen. Deze ‘schakelfunctie’ is voorlopig alleen beschikbaar op pc’s en smartphones. Muziekvideo’s zijn al wel direct beschikbaar op televisies en smart tv-sticks.

Spotify Premium

Om muziekvideo’s te kunnen streamen, heb je een Premium-abonnement nodig. Ook Family- en Premium Duo-abonnees kunnen de video’s bekijken. Bovendien moet je in één van de elf deelnemende landen wonen. Dit geldt ook als je daar je abonnement afsluit.

Spotify host de muziekvideo’s zelf en toont geen advertenties tijdens het kijken. Het aanbod is momenteel nog beperkt, maar Spotify bezit de distributierechten om meer video’s aan te bieden. Het gaat nu om enkele duizenden muziekvideo’s van allerlei genres en artiesten. Dit aanbod is afgestemd op de eerste markten waar de functie gelanceerd wordt, aldus de streamingsdienst.

Royalty’s voor artiesten

Het is niet bekend hoeveel een artiest betaald krijgt voor het streamen van een muziekvideo. Mogelijk is het hetzelfde tarief als voor audiostreams. Spotify heeft niet gereageerd op vragen van TechCrunch over de vergoeding voor artiesten.

De concurrentie met TikTok

De introductie van muziekvideo’s op Spotify komt op een lastig moment voor TikTok. Het platform verloor recent vrijwel alle liedjes van de Universal Music Group. Volgens UMG heeft TikTok niet het gewenste bedrag voor de licenties geboden. Dat betekent dat artiesten de komende tijd geen muziekvideo’s meer op TikTok zullen publiceren. Wie graag muziekvideo’s streamt, kan dan voortaan terecht op Spotify.

In België is de functie nog niet beschikbaar. Spotify is wel van plan de beschikbaarheid uit te breiden naar meer landen, maar noemt nog niet specifiek naar welke.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business