Nieuws

Firefox groeit op iOS na pop-up voor browserkeuze

firefox review checker
© Mozilla
Apple gaf iPhone-gebruikers na de installatie van iOS 17.4 de mogelijkheid om een nieuwe browser te kiezen. Firefox lijkt flink te profiteren van Apples browserkeuzescherm.

Na de installatie van iOS 17.4 kregen gebruikers een browserkeuzescherm te zien. Op dit scherm toonde Apple in willekeurige volgorde verschillende populaire browsers op iOS. Safari, Apples eigen browser, stond ook in dit rijtje, maar werd vergezeld door browsers als Chrome en Firefox. Deze browsers lijken flink te profiteren van het keuzescherm. Mozilla zag het aantal Firefox-installaties in Duitsland met 50% toenemen, en in Frankrijk bedraagt de groei 30%.

Cijfers voor andere Europese landen houdt Firefox-ontwikkelaar Mozilla voor zich. Het bedrijf zegt in elk geval niet te zijn verrast door de groei en ziet het browserkeuzescherm als een “veelbelovende stap naar echte online concurrentie in de EU”, aldus een Mozilla-woordvoerder. Ook het Chromium-gebaseerde Brave zag fors meer downloads na de uitrol van het keuzescherm. Brave zegt dat het op 6 maart nog 8.000 dagelijkse installaties had. Inmiddels is dat aantal gestegen naar 11.000.

Brave: ‘Bal ligt bij Android’

Brave haalt in een reactie tegen The Register uit naar Googles browserbeleid op Android. “Zoals je kunt zien, kiezen consumenten voor alternatieven voor Safari als ze een duidelijke keuze krijgen uit iOS-browsers. Misschien is dat de reden waarom Google nog steeds geen browserkeuzescherm op Android heeft geïmplementeerd”, concludeert de browserontwikkelaar.

Google lijkt zich overigens stilaan klaar te maken om het keuzescherm uit te rollen. Het bedrijf gaf in januari te kennen “op of na 6 maart” een browserkeuzescherm op Android beschikbaar te stellen. De afgelopen dagen verschenen er ook diverse berichten van gebruikers die dit keuzescherm al op hun toestel tegenkwamen.

Chromium-browsers op iOS

Vanaf iOS 17.4 kunnen browserontwikkelaars ook hun eigen browserengine implementeren. Brave en Chrome kunnen zodoende bijvoorbeeld overstappen naar de Chromium-browserengine. Of dat ook gaat gebeuren, is nog niet geheel duidelijk. Dat heeft er ook mee te maken dat Apple dit enkel toelaat in de EU: buiten de EU moeten browsers nog steeds gebaseerd zijn op Apples WebKit.

Dit tot frustratie van ontwikkelaars als Brave en Mozilla. “Als Apple het gebruik van deze alternatieve engine buiten Europa verbiedt, kunnen de kosten voor het ondersteunen van twee engines te hoog worden”, zegt Brave-CEO Brendan Eich. Ook Mozilla beraadt zich voorlopig op de mogelijkheid om hun eigen browserengine (Gecko) naar iOS te brengen. Het bedrijf zegt in de eerste plaats teleurgesteld te zijn dat Apple de browserengines niet buiten de EU toelaat. Of het ooit tot een Gecko-gebaseerde browser voor iOS komt, zal de tijd moeten uitwijzen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business