Nieuws

Surfen met Google Chrome is nog veiliger na laatste update

Google Chrome
© Google
Er zijn heel wat websites met slechte bedoelingen te vinden. Google Chrome spoort ze voor jou op en schermt ze voor je af.

Google laat weten dat het de beveiliging van de Chrome-browser heeft opgeschroefd. Concreet krijgt Google Safe Browsing een upgrade die kwaadaardige links sneller moet tegenhouden. De update arriveert vandaag op Chrome voor pc’s, iPhones en iPads. Android-gebruikers moeten iets langer wachten: daar komt de functie later in maart beschikbaar.

Google Safe Browsing

Google Safe Browsing is een dienst van Google die gebruikers beschermt voor schadelijke websites en softwarepakketten. Om dat te doen baseert Safe Browsing zich op een lijst van bekende onveilige websites. De lijst wordt continu bijgewerkt met potentieel schadelijke sites. Daarvoor kijkt Google naar de aanwezigheid van phishingscams, malware en bedrieglijke inhoud op websites.

Staat zo’n website op de lijst? Dan kleurt je browservenster rood en krijg je een waarschuwing over de onveilige site. Voor elke website die je bezoekt, gaat Chrome na of die op de lijst voortkomt of niet. Als dat niet het geval is, is er geen probleem.

Onveilige website? Dan krijg je dit te zien. © Google

Volgens Google scant Safe Browsing elke dag 10 miljard URL’s en bestanden. Daardoor kan de tool dagelijks 3 miljoen veiligheidswaarschuwingen tonen om gebruikers te beschermen.

Realtime bescherming

Google werkt Safe Browsing nu bij, zodat surfen nog veiliger moet worden. Momenteel werkt Safe Browsing namelijk met een lokaal opgeslagen lijst. Die lijst staat op je toestel en wordt elke 30 tot 60 minuten bijgewerkt. Alleen: scamwebsites bestaan tegenwoordig veel korter. Vaak bestaan die websites maar een tiental minuten, waarna ze van URL veranderen.

Om daar een antwoord op te bieden gingen ze bij Google op zoek maar een manier om de websites sneller op te sporen. Die hebben ze ondertussen gevonden: Google biedt vanaf vandaag realtime bescherming tegen onveilige websites. Dat is mogelijk omdat Safe Browsing niet langer naar een lokaal opgeslagen lijst kijkt, maar met de servers van Google communiceert. Daar wordt de lijst in ‘real-time’ bijgewerkt, waardoor Safe Browsing de meest recente informatie kan gebruiken.

Met de ingreep hoopt het zoekmachinebedrijf 25% meer dreigingen tegen te houden.

Uitgelicht artikel Google Chrome AI Google Chrome krijgt AI-schrijfhulp, voorlopig alleen in Amerika

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business