Nieuws

Apple verhindert belangrijke Spotify-update in EU

Spotify logo
© Unsplash / Alexander Shatov
Spotify zegt dat Apple zijn belangrijke app-update voor de EU nog steeds niet heeft goedgekeurd. De betreffende update werd ingediend nadat Apple werd beboet door de Europese Commissie.

Volgens de Europese Commissie maakt Apple zich schuldig aan machtsmisbruik. Het bedrijf zou zijn in-house muziekstreamingsdienst een voorkeursbehandeling geven ten opzichte van concurrenten als Spotify. De Commissie stelt verder dat Apple niet mag bepalen of ontwikkelaars mogen adverteren dat ze hun abonnementen elders goedkoper aanbieden. De eis weerhield Spotify er lange tijd van om klanten via de Spotify-app op iOS naar zijn eigen site te sturen. Voortaan zou Apple dat wel moeten toestaan, zo kondigde het Europese wetgevingsorgaan aan.

Spotify besloot meteen op dat besluit in te springen. Kort na het uitdelen van de miljardenboete zou Spotify een Europese app-update hebben ingediend. Het verzoek om die update naar alle Europese iOS-gebruikers uit te rollen, bleef echter onbeantwoord. De muziekstreamingsdienst zegt in een e-mail aan de Europese Commissie dat de update nog niet is goedgekeurd. Apple heeft er zelfs niet op gereageerd, stelt het Zweedse bedrijf.

“Gerechtelijke uitspraken genegeerd”

Spotify meent dat deze situatie een zoveelste voorbeeld is van hoe Apple beslissingen van de Europese Commissie omzeilt. Eerder gaf de muziekapp al te kennen zich zorgen te maken over hoe Apple met dit besluit zou omgaan. De elektronicagigant “heeft op andere markten stelselmatig wetten en gerechtelijke uitspraken genegeerd”, klonk het vorige week in een reactie.

Cupertino opende na het afronden van de zaak ook de aanval op de muziekdienst. Spotify had niets te klagen, klonk het. Het bedrijf zou op diverse manieren “waarde creëren” voor de muziekstreamer, “zonder dat daar kosten aan verbonden zijn”. Verder haalde het aan dat Spotify regelmatig met voorrang app-updates kan laten controleren en dat er tot dan toe “421 versies van de app” waren goedgekeurd.

Link vanuit de Spotify-app

Of Apple van plan is de app alsnog goed te keuren, is onduidelijk. Vast staat dat het niet bepaald zit te springen om de eisen van de Europese Commissie in te vullen. Daardoor zou het Spotify moeten toelaten de nodige links naar zijn website toe te voegen. Klanten kunnen daar dan een abonnement afsluiten zonder er nog een “Apple Tax” over af te dragen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business