Nieuws

Qualcomm lanceert goedkopere Snapdragon 8S Gen 3 met AI-functies

Qualcomm snapdragon
© Qualcomm
Qualcomm heeft zondagavond de Snapdragon 8S Gen 3 onthuld. Net als de high-end 8 Gen 3 biedt de 8S Gen 3 on-device AI, aan een iets lagere prijs.

Qualcomm positioneert de Snapdragon 8S Gen 3 tussen de Snapdragon 8 Gen 3 en de Snapdragon 8 Gen 2. In tegenstelling tot de 8+ Gen 1 uit 2022 is de Snapdragon 8S Gen 3 geen “mid-generatie” refresh; de chipset is namelijk bedoeld voor goedkopere high-end toestellen. Net als zijn high-end tegenhanger komt de 8S Gen 3 met on-device AI om lokaal AI-taken af te handelen.

Net als het topmodel bouwt Qualcomm de Snapdragon 8S Gen 3 ook op een 4nm-procedé. Onder de motorkap zijn er echter grotere verschillen merkbaar. De 8S mist namelijk een vijfde A720-rekenkern. In plaats daarvan bevat de Snapdragon 8S Gen 3 vier krachtige rekeneenheden en drie efficiënte kernen (Cortex-A520). Beide chips bevatten verder wel dezelfde Extreme-kern van ARM, de Cortex-X4. De kloksnelheid van die kern ligt ditmaal wel 200 MHz lager, op 3,0 GHz.

Verder biedt de chip een “identieke GPU” aan de Snapdragon 8 Gen 3, inclusief ondersteuning voor hardware-accelerated raytracing. De nieuwe 8S Gen 3 moet het ook doen met een iets oudere modem, de X70, ten opzichte van de X75 in de 8 Gen 3. Hoewel de modem iets ouder is, krijgt deze alsnog Wi-Fi 7-ondersteuning.

AI voor vlaggenschepen

Qualcomm introduceerde de 8 Gen 3 vorig jaar als zijn “eerste AI-chipset”. Voor het eerst kon een ARM-chip voor smartphones on-device AI-modellen draaien, zoals Gemini Nano en Llama 2. Ook met de 8S Gen 3 kan je de genoemde AI-LLM's draaien, met ondersteuning tot 10 miljard parameters. Niet alle AI-functies op de 8 Gen 3 komen echter naar de 8S. Ook werken AI-functies mogelijk iets trager.

Volgens Qualcomm verschijnen de eerste vlaggenschepen met de Snapdragon 8S Gen 3 ergens in de komende maanden. Onder andere Honor, Realme, Redmi en Xiaomi gaan de chip inzetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business