Nieuws

OneDrive krijgt mogelijk magische gum voor foto’s

OneDrive
© Microsoft
Microsoft voegt mogelijk een magische gum toe aan de OneDrive-app voor Android. Met die tool kan je straks wellicht mensen en andere objecten uit foto's gummen.

Fotobewerkingsprogramma’s laten je al jaren mensen en andere objecten uit foto’s verwijderen. In 2021 introduceerde Google een soortgelijke functie, genaamd ‘Magic Eraser’, in zijn Foto’s-app. Als je een Pixel-toestel bezit, kun je sindsdien gemakkelijk objecten uit foto’s weghalen. Met de Pixel 8 en 8 Pro gaat Google nog een stap verder en zet het kunstmatige intelligentie (AI) in om objecten te laten verplaatsen. OneDrive is mogelijk de eerstvolgende dienst die een dergelijke magische gum krijgt, ontdekte Android Authority.

Generatief gummen

Microsofts recente bètaversie van OneDrive op Android, versie 7.1 beta 1, bevat allerlei verwijzingen naar een gumfunctie. Uit de code blijkt dat de magische gum wordt aangedreven door AI. In de code van OneDrive wordt namelijk verwezen naar “generatief gummen”. Ook meldt Microsoft dat de app AI gebruikt om “het verwijderde gebied op te vullen”.

Om elementen uit foto’s te verwijderen, moet je ze met een borstel inkleuren. Volgens de code kan je dit proces ook uitbesteden aan de AI met een ‘Automatisch selecteren’-functie. Het is onduidelijk hoe die functie exact gaat werken. Microsoft waarschuwt gebruikers ervoor dat de resultaten van de magische gum mogelijk “niet perfect” zijn. Ook Googles implementatie is lang niet altijd perfect. Hoewel het de objecten wel uit beeld weet te verwijderen, is de opvulling vaak wazig of niet passend bij de omgeving. Dat verschilt ook per situatie.

AI-bewerkingsfuncties in OneDrive

Voor de OneDrive-app op Android zijn dit overigens niet de eerste bewerkingsfuncties. Je kunt nu al foto’s bijsnijden, waterpas maken en waarden aanpassen voor helderheid, contrast en de belichting. De magische gum is Microsofts eerste AI-bewerkingsfunctie in OneDrive, alsook de eerste AI-functie in de OneDrive-app.

Het heeft voorlopig overigens nog niet veel zin om over te stappen naar de bètaversie. Microsoft test de functie in eerste instantie onder een handvol gebruikers. Vermoedelijk rolt de gum in de komende weken of maanden uit naar alle gebruikers van OneDrive op Android.

Uitgelicht artikel OneDrive OneDrive schrapt uploadfunctie via URL

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business