Nieuws

Microsoft komt met oplossing voor wazige tekst in Chrome

Google Chrome browser
© iStock / brightstars
Microsoft zorgt ervoor dat tekst in Google Chrome er voortaan even goed uitziet als elders in Windows. Gedaan met wazige letters!

De afgelopen jaren lieten heel wat mensen weten dat tekst in Google Chrome er wat wazig uitzag. Daar is nu, dankzij Microsoft, eindelijk een oplossing voor. De manier waarop de Google-browser tekst op het beeld brengt gaat op de schop en wordt vervangen met hetzelfde systeem als in Windows.

Op die manier beent Google Chrome de Edge-browser bij, die in 2021 al een soortgelijke update krijg. De browser van Microsoft kreeg toen ondersteuning voor ‘improved font rendering’ en Windows ClearType Tuner. Meeste gebruikers hoeven zich hier niets van aan te trekken, maar de verandering maakten Edge heel wat scherper. In plaats van tekst zomaar op het scherm te projecteren, werd gebruikgemaakt van de algoritmen van Microsoft zelf: die zorgen ervoor dat de apps kraakhelder en scherp op je monitor verschijnen.

ClearType

Het is namelijk geen sinecure om tekst op een mooie en leesbare manier op het scherm te krijgen. In meeste gevallen lukte Google Chrome dat nog wel, maar er zijn een aantal gebruikers die problemen bleven ondervinden. Dit lag dan vooral aan de schermconfiguratie. Die zorgde ervoor dat letters er ongewoon dun of wazig uitzagen. Het probleem bleef beperkt tot Google Chrome en andere Chromium-browsers. Alleen Microsoft Edge en Firefox – die op een andere engine draait – werden niet getroffen door de problemen.

Dat alles zou nu veranderen: Microsoft helpt Google een handje en laat weten dat tekst in Chrome nu ook scherp zal zijn. Dat komt doordat de ondersteuning voor Windows ClearType Text Tuner nu ook in Chrome zit. Daardoor kan Chrome nu op ongeveer dezelfde manier met tekst overweg als andere Microsoft-programma’s.

Skia-problemen

Toch blijven er haken en ogen aan de ClearType-ondersteuning zitten. Dat komt doordat Chromium de Skia-bibliotheek gebruikt voor rendering. Dat is handig om de browser op meerdere platforms te doen werken, maar werkt niet goed samen met ClearType. Microsoft moest daardoor een vertaalslag maken van ClearType naar Skia, zodat die tekst op een juiste manier kan laten zien.

Ziet tekst er bij jou wazig uit in Google Chrome, Brave of Vivaldi? Hou dan zeker en vast je browser up-to-date. Vanaf Chrome 124 zit de ClearType-ondersteuning er standaard in en is die ingeschakeld. Voor andere browsers zal het ervan afhangen hoe snel ze ClearType kunnen implementeren.

Uitgelicht artikel Google Chrome Microsoft pusht Chrome-gebruikers naar Bing-zoekmachine

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business