Nieuws

Veiliger mobiel betalen: Google Wallet scherpt beveiliging aan

Google Wallet
© Unsplash/Mika Baumeister
Google Wallet heeft de beveiliging aangescherpt voor mobiele betalingen. Wallet vraag je nu bij elke betaling om je smartphone te ontgrendelen.

Belgische Google Wallet-gebruikers konden tot voor kort betalingen tot 25 euro uitvoeren zonder hun smartphone te ontgrendelen. Handig voor kleine aankopen in de supermarkt of bij de bakker. Voortaan moet je echter voor elke betaling je telefoon ontgrendelen, zo meldt Google op een supportpagina. Er wordt dus geen onderscheid meer gemaakt tussen kleine en grote betalingen.

Dit tot frustratie van gebruikers van Googles digitale portemonnee. Diverse gebruikers melden zich op Reddit met klachten over de beveiligingsmaatregel. Zij kregen dus al te maken met de aangescherpte beveiliging. De komende tijd wordt deze maatregel naar alle gebruikers uitgerold.

Waarom Google plots vereist dat gebruikers iedere betaling verifiëren is niet helemaal duidelijk. Mogelijk heeft de zoekgigant afspraken gemaakt met banken om de Wallet-betaaldienst beter te beschermen tegen fraudegevallen.

Maatregel in Apple Wallet

Gebruikers staan er alvast niet om te springen. Waar kleine betalingen voorheen direct waren afgerond, is het invoeren van een vingerafdruk, gezichtsscan, pincode of een patroon nu vereist. De gezichtsscan mag ook gewoon de 2D-gezichtsscan van Android zijn. Het gaat er immers niet om dat je inlogt bij je bank, maar dat je aan de Wallet-app verifieert dat je de eigenaar bent van de smartphone.

Hoewel Android-gebruikers daar nu over klagen, geldt deze maatregel al langer op iOS. Elke Apple Wallet-betaling op iOS moet bevestigd worden door je telefoon te ontgrendelen. Op iOS gaat dat veelal wel iets gemakkelijker. De FaceID-scan ontgrendelt je iPhone vaak al voor je dat zelf doorhebt. Android-gebruikers zullen net een paar seconden langer bezig zijn om hun vingerafdrukscan af te ronden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business