Nieuws

Apple lanceert misschien speciale AI App Store

App Store apple prijsstijging
© Unsplash / James Yarema
Het lijkt er steeds meer op dat Apple zijn eigen AI-systeem niet helemaal rond krijgt. Brengt een AI App Store soelaas?

Als het de afgelopen maanden over nieuwe smartphones ging, dan ging het ook steeds over AI. Dat is het geval bij tal van Android-telefoons waar vandaag al AI-functies op zitten, maar ook voor de iPhone 16. Die zou meteen een aantal AI-functies met zich meekrijgen, al lijkt de ontwikkeling ervan niet van een leien dakje te lopen.

Ajax, Gemini of GPT?

Inmiddels raakte bekend dat Apple naar Google, maar ook naar andere aanbieders zoals Microsoft en OpenAI kijkt. Die zouden cloudgebaseerde AI voor hun rekening nemen. Dat zou kunnen in de vorm van een chatbot, zoals je die vandaag al kent. Wel zouden de AI-systemen steeds verbinding moeten maken met het internet. Dat zal anders zijn voor de AI-functies die Apple gaat aanbieden. In Cupertino ontwikkelden ze allerlei AI-functies die lokaal op het toestel kunnen draaien, zonder verbinding met het internet.

Apple heeft dus gesprekken met AI-bedrijven, waaronder Google, om hun AI-systeem aan te bieden op iPhones. Nu komt aan het licht dat Apple aan een volledig nieuwe App Store werkt, maar dan specifiek voor AI. Die nieuwe appwinkel zou het tijdens WWDC in juni lanceren, naast iOS 18. Die uitspraak komt van Ben Reitzes, head of technology research bij Melius Research. Bij het Amerikaanse CNBC zei die dat Apple niet écht achterloopt als het om AI gaat.

AI App Store

Die uitspraak zouden we met een flinke korrel zout nemen. Alles wijst erop dat de ontwikkeling van Ajax, het taalmodel van Apple, niet vlot zoals het moet. Reitzes trekt dan ook een parallel naar iTunes, en hoe die digitale liedjeswinkel de muziekindustrie uit het slop hielp. Volgens Reitzes zou Apple hetzelfde kunnen doen voor AI. Het idee is dan ook dat je via de AI App Store allerlei AI-apps kan kopen.

Hoezeer Apple erin geslaagd is een AI-systeem te ontwikkelen, dat zal in juni moeten blijken. Siri en heel wat andere features zouden dan een upgrade krijgen met de Apple-AI. Een datum voor het WWDC-evenement is nog niet gekend. Indien Apple inderdaad een AI-appwinkel lanceert, zou het de eerste zijn die zoiets doet. Eerder lanceerde OpenAI al de GPT Store, maar die werkt niet op smartphones.

Uitgelicht artikel Siri Apple AI Apple lonkt naar Google voor AI op iPhone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business