Nieuws

Politieke content dempen wordt mogelijk op Instagram en Threads

Meta introduceert een nieuwe opt-out-instelling in Instagram en Threads om de zichtbaarheid van politieke content te beperken.

Meta heeft al langer interne en externe discussies over de verspreiding van politieke content op zijn vele platformen, met dagvaardingen in Amerika en Europese regels die op komst zijn. Ook blijkt dat vele gebruikers geen nood hebben aan politieke boodschappen op hun tijdlijn. Voor die gebruikers doet Meta een toegeving, met een nieuwe optie om politieke content te verminderen.

De nieuwe functie, genaamd ‘Beperk politieke content van personen die je niet volgt’, staat standaard ingeschakeld en is te vinden in het gedeelte ‘Voorkeuren voor inhoud’ van de Instagram-accountinstellingen. Deze instelling geldt ook voor Threads, aangezien de app zijn accountinfrastructuur deelt met Instagram.

De aankondiging van de verandering vond reeds plaats in februari, maar Meta versnelt nu de uitrol ervan. Het bedrijf benadrukt dat het de politieke inhoud van accounts die gebruikers actief volgen, niet beperkt. Meta hanteert een brede definitie van politieke inhoud, waaronder berichten gerelateerd aan overheden, verkiezingen en sociale onderwerpen.

Meta onder druk

Mogelijk introduceert Meta deze nieuwe functies om niet meer in het vizier te komen van de internationale waakhonden rondom contentmoderatie en privacy. Zo lanceerde het bedrijf onlangs een abonnementsformule die werd aangeklaagd door consumentenorganisaties wegens schending van de privacyregels, werd het bedrijf daarna gedwongen tot een lagere prijs voor dat abonnement door de EU en overtreedt het mogelijks de Digital Markets Act die onlangs in werking trad.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business