Nieuws

WhatsApp verlaagt minimumleeftijd in de EU

WhatsApp logo
© Unsplash / Brett Jordan
Meta heeft de servicevoorwaarden van WhatsApp in de Europese Unie aangepast. Daarin paste het socialemediaplatform onder andere de minimumleeftijd aan van de chatdienst.

Hiervoor stuurde Meta de afgelopen dagen al meldingen naar Europese WhatsApp-gebruikers. In die meldingen haalt Meta aan dat zijn ‘privacy- en servicevoorwaarden worden bijgewerkt’. Wie WhatsApp na 11 april 2024 blijft gebruiken, gaat automatisch akkoord met de nieuwe voorwaarden.

WhatsApp zegt met die vernieuwde privacy- en servicevoorwaarden in te spelen op Europese eisen. Daarbij verwijst de chatdienst ook naar de Digital Markets Act (DMA), waaronder het is aangewezen als poortwachter. In de gebruiksvoorwaarden is hiervoor opgenomen hoe WhatsApp omgaat met de EU-vereiste om berichten te sturen naar “ondersteunde apps van derden”.

Ook beschrijft de chatdienst in meer detail aan welke beleidsregels gebruikers zich moeten houden, en welke richtlijnen het aanhoudt voor het gebruik van kanalen. Hierin staat ook beschreven hoe je berichten in Kanalen kan rapporteren, bezwaar kan aantekenen en hoe Kanalen aan gebruikers worden aanbevolen.

Dataoverdracht EU en VS

In de bijgewerkte privacy- en servicevoorwaarden noemt Meta ook de gewijzigde dataoverdracht tussen de EU en de VS. Ook noemt WhatsApp dat berichten en gesprekken steeds eind-tot-eindversleuteld zijn.

Lagere minimumleeftijd in de EU

Meta heeft verder de minimumleeftijd voor het gebruik van WhatsApp verlaagd. Voorheen moest je in de EU ten minste 16 jaar oud zijn. Nu wordt die leeftijd verlaagd naar 13 jaar, gelijk aan Facebook en Instagram. Ook elders lag die leeftijd al op 13 jaar. In Florida (VS) trekken ze die leeftijd voor Facebook en andere sociale media nu juist op naar 14 jaar.

Echt controleren daarop deed WhatsApp al niet: als gebruiker kon je al vrij gemakkelijk een account aanmaken onder de 16 jaar. Vanaf 11 april is dat ook officieel toegelaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business