Nieuws

Florida verbiedt sociale media voor kinderen onder 14 jaar

sociale media kinderen
1345853169
In Florida wordt sociale media verboden voor kinderen onder de 14 jaar. Voor kinderen vanaf 15 wordt het beleid ook strenger.

De afgelopen weken en maanden krijgt TikTok het stevig te verduren in de VS. Meerdere stemmen roepen op om de socialemediadienst te verbieden, tenzij moederbedrijf ByteDance de Amerikaanse tak verkoopt. Niet alleen TikTok, maar sociale media in het algemeen is steeds vaker kop van jut in de VS. Nu ook in Florida, waar een nieuwe wet een leeftijdsgrens op sociale media zet.

Niet alleen TikTok

De nieuwe wet gaat dus niet enkel over TikTok, maar ook over andere socialemediakanalen. In Florida zullen kinderen van 14 jaar en jonger geen socialemedia-account meer kunnen maken. Kinderen vanaf 15 jaar kunnen het wel, maar moeten er eerst toestemming van de ouders voor krijgen. Met andere woorden: jonge kinderen zullen niet meer kunnen scrollen op platforms als Facebook, Snapchat, Instagram en TikTok.

Uitgelicht artikel TikTok TikTok krijgt miljoenenboete uit Italië, ‘gevaar voor kinderen’

De wet werd eerder deze week getekend door Ron DeSantis, gouverneur van de staat. Eerder had hij nog zijn veto uitgesproken over een soortgelijk sociaalmediaverbod. De reden daarvoor was een ander stuk wetgeving, dat meer rechten aan de ouders laat. Dat lijkt om deze wet te gaan, die bekend staat als House Bill 3.

Automatisch verwijderd

De wet treedt in werking op 1 januari 2025. Tegen dan zullen -14-jarigen geen socialemedia-accounts meer mogen hebben. Ze kunnen dan geen account meer maken, maar ook bestaande accounts worden verwijderd. Het is niet toegestaan om te liegen over de leeftijd: ook dan moet het account verwijderd worden. De socialemediaplatformen houden bovendien niet enkel rekening met de leeftijd die gebruikers ingeven. Schat het algoritme in dat ze dertien jaar of jonger zijn? Dan gaat het account onverbiddelijk op de schop. Ook alle informatie over de jonge gebruikers moet volledig gewist worden.

Veel socialemediaplatformen hanteren al leeftijdsgrenzen. Zo kunnen jonge gebruikers pas inloggen bij Facebook, Instagram of Snapchat als ze 13 jaar of ouder zijn. De leeftijdsgrens ligt in Florida voortaan dus iets hoger, op 14 jaar. Berichtendiensten zoals WhatsApp of Facebook Messenger blijven wel toegestaan, aangezien die minder publiek gericht zijn. Het verbod spitst zich voornamelijk toe op platforms waar content publiekelijk gedeeld wordt en voor iedereen zichtbaar is.

Boetes tot 60.000 dollar

De leeftijdsgrens wordt gehandhaafd bij de socialemediaplatformen. Socialemediaplatformen kunnen boetes krijgen tot 50.000 dollar per inbreuk. Ouders kunnen de platformen nadien aanklagen voor bedragen tot 10.000 dollar. Kinderen zelf zullen dus geen boetes krijgen omdat ze sociale media gebruiken.

Uitgelicht artikel New York bestempelt sociale media als gevaar voor volksgezondheid

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business