Nieuws

TikTok krijgt miljoenenboete uit Italië, ‘gevaar voor kinderen’

TikTok
© Unsplash
TikTok moet 10 miljoen euro overmaken naar de Italiaanse markttoezichthouder AGCM. Volgens de toezichthouder heeft TikTok “gefaald in het beschermen van kinderen” tegen gevaarlijke content.

Eerder kreeg TikTok al een boete van 345 miljoen euro opgelegd door de Ierse privacywaakhond DPC. De toezichthouder oordeelde toen dat TikTok te weinig deed om de privacy van kinderen te beschermen. Video’s van minderjarigen waren vaak gewoon voor iedereen toegankelijk. Ook bleek dat TikTok het koppelingsproces van accounts van minderjarigen niet goed in de gaten hield. Zo kon het account van een minderjarige aan dat van een wildvreemde meerderjarige gekoppeld worden. Nog daarvoor besloot de Italiaanse privacytoezichthouder (DPA) TikTok te blokkeren vanwege veiligheidsincidenten.

Dat verbod volgde op de dood van een 10-jarig Italiaans meisje, die overleed na het uitvoeren van de black-out-challenge. Jongeren gingen daarin de strijd aan over wie het langst de adem kon inhouden zonder te verstikken. Nadien kwam TikTok weer beschikbaar, onder de voorwaarde dat het zou zorgen voor een kinderveilige omgeving. Dat blijkt onvoldoende geslaagd, meldt de AGCM. Zelfs na het verbod blijft gevaarlijke content zichtbaar voor kinderen.

French scar-challenge

De Italiaanse toezichthouder doelt daarbij onder meer op de French scar-challenge. Daarin nemen jongeren het tegen elkaar op om zo rood mogelijke plekken op hun wangen te krijgen. Het gros van de kinderen knijpt daarvoor in hun wang, maar anderen krabben hun wang open om mee te kunnen doen. De toezichthouder acht het ‘waarschijnlijk’ dat de French scar-challenge “de psychische en fysieke veiligheid van gebruikers kan bedreigen, vooral als ze minderjarig en kwetsbaar zijn.”

Jongeren hebben immers sneller de neiging om het gedrag van leeftijdsgenoten na te bootsen, aldus de AGCM. TikTok wordt er ook van beschuldigd dat ze jongere gebruikers stimuleren om hun app langer te gebruiken via de ‘Voor jou’- en ‘Gevolgd’-pagina’s. Dat leidt tot “onnodige conditionering”. Kortom: TikTok maakt zijn platform (te) verslavend voor jongeren.

Miljoenenboete uit Italië

Italië komt daarom met de boete van 10 miljoen euro. Verdere maatregelen worden niet opgelegd, maar de socialemedia-app wordt nog altijd geacht zich te houden aan de eerder gestelde eisen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business