Nieuws

Schermen van Samsung vertragen lancering nieuwe iPads

Samsung halfgeleiderfabriek
© Unsplash / Babak Habibi
Het lijkt erop dat Samsung achter de vertraging van de nieuwe iPads zit: de fabrikant botst op problemen met zijn oledschermen.

Lang deed een hardnekkig gerucht de ronde: Apple zou de nieuwe iPads lanceren in maart. Nu de maand ten einde loopt, wordt duidelijk dat de lancering minder dichtbij is dan gedacht. Bloombergs Mark Gurman situeert de lancering nu in mei. Over de reden van die vertraging wordt niet gesproken.

Oledschermen van Samsung

Van de nieuwe iPad Air en iPad Pro is al het een en ander geweten. Zo zullen de toestellen niet alleen een groter scherm krijgen, maar krijgen ze ook meteen een oledscherm. Dat zou meteen de reden van de vertraging zijn: Apple geraakt niet aan voldoende oledschermen, waardoor het de lancering van de nieuwe iPads moet uitstellen. De schuld daarvoor? Die ligt bij Samsung.

Volgens de laatste geruchten is het namelijk de Zuid-Koreaanse fabrikant die de oledschermen voor die nieuwe 11-inch-iPads zou maken. Bij Samsung Display hebben ze echter een probleem met de 11-inch-panelen: niet alle schermen die van de band rollen, zijn bruikbaar. Op zich is dat niet uitzonderlijk, al lijkt het bij Samsung om wel erg hoge aantallen te gaan. Daardoor kan het bedrijf niet genoeg schermen leveren.

Andere leverancier gezocht

Apple moet dus op zoek naar een andere leverancier, en kijkt daarvoor naar LG Display. LG Display mocht reeds de 13-inchschermen maken, maar daar komt dus nu een heel deel 11-inchpanelen bij. De fabrikant moet de productiecapaciteit dan ook fors opvoeren, en wil volgende maand honderdduizenden extra schermen produceren.

Daardoor wordt verwacht dat LG ongeveer 60% van alle oledschermen zal maken in de nieuwe iPads Air en Pro. Dat komt goed uit voor LG: recent investeerde het bedrijf nog miljoenen in een nieuwe productielijn voor oledschermen. Daarbij gaat het niet om de ‘klassieke’ oledschermen die makkelijk inbranden, maar om gloednieuwe schermen met een – naar verluidt – hogere helderheid én levensduur.

Lancering in mei

Om die schermen in actie te zien, zal je dus wel nog even moeten wachten. Dat is bovendien niet de enige nieuwigheid wat de nieuwe toestellen betreft. Apple maakt ook de overstap naar de Apple M3-chip, wat de prestaties flink moet verbeteren. Daarnaast zouden er ook een nieuwe Apple Pencil en Magic Keyboard op het programma staan.

appleipad airipad prooledsamsung

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals