Nieuws

Gemini Nano komt toch naar de Pixel 8

Google Pixel 8 teaser
© Google
Google gaat zijn Gemini Nano-LLM toch naar de Pixel 8 brengen. Eerder gaf de zoekgigant nog te kennen dat de Pixel-telefoon het zonder de AI moest stellen.

Net als de Google Pixel 8 Pro is de kleinere Pixel 8 uitgerust met AI-functies. Daarmee kan je onder meer objecten in foto’s verplaatsen in de Foto’s-app. Sinds december kan de Pixel 8 Pro diverse AI-taken lokaal afhandelen via het Gemini Nano-taalmodel. Dat is een kleinere versie van het Gemini-model dat wordt gebruikt voor Googles AI-chatbot. Voor de kleinere Pixel 8 leek het AI-taalmodel er niet in te zitten: de hardware zou ‘beperkingen’ opleveren.

Dat zei Google ongeveer drie weken geleden in de “The Android Show”-podcast. Donderdagavond is de zoekgigant op dat besluit teruggekomen, melden diverse bronnen waaronder The Verge. Volgens de publicatie verschijnt Gemini in de eerstvolgende Pixel Feature Drop als developer preview. Ontwikkelaars kunnen het AI-taalmodel dan uitproberen. Na het afronden van die testfase kan de Pixel 8 vermoedelijk exact dezelfde AI-taken afhandelen als zijn Pro-tegenhanger.

Verrassend is dat overigens niet. Beide Pixel-telefoons worden namelijk aangedreven door dezelfde Tensor G3-chipset. Die chip bevat een geïntegreerde NPU. Het enige verschil tussen de twee Google Pixel-modellen is de beschikbare hoeveelheid RAM. De Pixel 8 komt met 8 GB RAM, terwijl de Pro 12 GB RAM bevat. Opmerkelijk is ook dat de Galaxy S24 net zoveel werkgeheugen bevat, en wel over de Gemini Nano-AI beschikt.

Webpagina’s samenvatten

Gemini Nano zal op termijn nog veel meer AI-functies gaan aandrijven. In principe werkt het LLM als API voor alle apps die lokale AI-functies willen integreren. Ook Chrome lijkt daar binnenkort gebruik van te gaan maken. Die app zou namelijk lokaal webpagina’s willen samenvatten met AI.

Vermoedelijk verschijnt die functie wel eerst als Search Generative Experience (SGE) in de VS. Dat is het geval voor de meeste AI-functies die Google de laatste tijd heeft gelanceerd. Of ook het Gemini-taalmodel op de Pixel eerst alleen in de VS verschijnt, is nog niet duidelijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business