Nieuws

Google Pixel 8 Pro kan straks mogelijk webpagina’s samenvatten

Google Pixel 8 Pro
© Google
Google lanceerde vorig jaar zijn eerste AI-smartphones, de Pixel 8 en Pixel 8 Pro. Naar verluidt kan de Pixel 8 Pro straks webpagina's lokaal samenvatten.

Googles Pixel 8 Pro is een van de eerste Android-telefoons die het Gemini Nano-LLM kan draaien. Dit geeft de telefoon diverse AI-mogelijkheden, zoals het lokaal samenvatten van audio-opnames en het aanbieden van slimmere antwoorden in Gboard Smart Reply. Deze taken kan de Pixel 8 Pro allemaal lokaal afhandelen.

Weldra zou de Pixel-smartphone ook webpagina’s kunnen samenvatten, zonder de servers van Google om hulp te hoeven roepen. Dat zegt Android-expert Mishaal Rahman.

Search Generative Experience

Momenteel biedt Google gebruikers in de VS al de mogelijkheid om webpagina’s via de Google-app te laten samenvatten. Daarvoor moeten ze een experimentele Search Generative Experience (GSE)-functie activeren. Om de pagina samen te vatten, wordt de webpagina nu nog doorgestuurd naar de servers van Google. Hierdoor is de functie op alle Android-telefoons beschikbaar. Rahman stelt dat de zoekgigant dit voor de Pixel 8 Pro en Galaxy S24-serie wil wijzigen: deze toestellen zouden de webpagina’s straks lokaal moeten kunnen samenvatten.

Dit loopt via Googles eigen AICore-app, die op de Galaxy S24-serie en Pixel 8 Pro is geïnstalleerd. Daarin vond Rahman een aanwijzing dat Google het samenvatten van pagina’s lokaal wil uitvoeren: “AI_CORE_CHROME_SUMMARIZATION_OUTPUT”. Deze aanwijzing laat weinig aan de verbeelding over: het lijkt erop dat webpagina’s uit Chrome straks samengevat kunnen worden. Of ook andere browsers kunnen profiteren van de functie, is nog onzeker. Gezien apps via een API aanspraak kunnen maken op het Gemini Nano-taalmodel, zou dat wel mogelijk moeten zijn.

Kostenbesparing voor Google

Dat Google zulke taken lokaal wil uitvoeren, is geen verrassing. Hoewel zulke taken relatief snel door het AI-systeem afgehandeld kunnen worden, zijn servers nu eenmaal vrij kostbaar. Niet alleen vanwege de hardware: AI vreet ook relatief veel stroom. Daar staat tegenover dat Google vrijwel niets verdient aan de AI-modellen, behalve dat het data krijgt om zijn eigen AI- en ML-modellen te ontwikkelen.

Ook Microsoft ziet daar wel wat in: AI-pc’s van de toekomst moeten steeds vaker on-device AI gaan gebruiken. Intel biedt daarom ook steeds vaker AI aan in zijn processoren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business