Nieuws

Aardbeving in Taiwan: gevolgen op chipproductie beperkt

TSMC Taiwan
© iStock / BING-JHEN HONG
Woensdagochtend werd Taiwan opgeschrikt door een aardbeving. Dat de meeste halfgeleiderfabrikanten op het eiland zitten, baart de industrie zorgen.

Op woensdagochtend, om 7:58 lokale tijd, werd Taiwan opgeschrikt door een aardbeving. De beving, met een magnitude van 7.4, is de zwaarste die de regio in 25 jaar zag passeren.

Productie stopgezet

De aardbeving maakte heel wat slachtoffers: voorlopige cijfers hebben het over minstens 7 dodelijke slachtoffers, 700 gewonden en 77 mensen die vast zitten in ingestorte gebouwen en tunnels. Wat wel gespaard lijkt te zijn, is de chipindustrie die veeltallig op het eiland aanwezig is. De Taiwanese Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), de grootste chipproducent ter wereld, zette een tijdlang de productie stop.

De stopzetting gebeurde vooral uit veiligheidsoverwegingen. Aardbevingen gaan namelijk meestal gepaard met naschokken, die op zich ook heel wat schade kunnen veroorzaken. TSMC kwam zelf nog niet met een update, maar Synpower, een nabijgelegen elektronicafabrikant, deed dat al wel. Daar noteren ze dat de aardbeving “geen significante impact” heeft op de financiën en operaties.

Andere kant van het land

Dat heeft vooral te maken met de locatie van de beving. Die trof vooral de oostkust van Taiwan, terwijl TSMC meer in het binnenland zit. Of de gevolgen bij TSMC eveneens beperkt zijn, valt moeilijk te bepalen: chips maken is namelijk een precieze klus. Indien de apparatuur van TSMC ontregeld is, zullen de productielijnen eerst opnieuw gekalibreerd worden. In tussentijd is het personeel van TSMC al weer aan de slag, schrijft CNBC.

Vast staat wel dat Hualien City, dat dichtbij het centrum van de beving ligt, flink wat schade op te meten heeft. Daar gingen heel wat gebouwen tegen de grond. Toch ondervinden ze ook in hoofdstad Taipei, ten noorden van het eiland, heel wat last. Daar zou onder andere het internet regelmatig uitvallen.

Op de Taiwanese beurs blijkt de schade relatief beperkt. Er is sprake van een dipje, maar dat is zeker niet zo fors als de beving doet vermoeden. Voor bedrijven lijkt de economische schade van de beving dus mee te vallen.

Uitgelicht artikel TSMC Apple krijgt in 2025 eerste 2nm-chips van TSMC

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business