Nieuws

YouTube-CEO: “OpenAI mag modellen niet trainen op onze video’s”

YouTube Premium hogere prijzen
© Unsplash / Javier Miranda
"YouTube-video's gebruiken voor het trainen van artificiële intelligentie is een schending van onze gebruiksvoorwaarden." Zo klinkt de waarschuwing van het videoplatform aan het adres van OpenAI.

Neal Mohan, CEO bij YouTube, liet zich in een interview bij Bloomberg Originals ontvallen dat “een content creator op YouTube verwacht dat de gebruiksvoorwaarden van het platform gerespecteerd worden. Transcriptie wordt niet toegestaan en downloads van kleine videofragmenten evenmin. Het is een duidelijke schending van de voorwaarden”, aldus Mohan. Daaronder verstaat hij dus ook het gebruik van de content op YouTube om artificiële intelligentie te trainen.

Het is niet voor het eerst dat er kritiek komt van rechtenhouders op het feit dat AI-bedrijven hun inhoud zouden gebruiken om taalmodellen erop te laten trainen. Zo spanden The New York Times en beeldbank Getty Images al rechtszaken aan, net als een reeks schrijvers en artiesten.

Schendt OpenAI auteursrecht?

De voorbije maand deed OpenAI-CTO Mira Murati nog een uitspraak die de onzekerheid rond het auteursrecht voedde. Ze zei dat ze er niet zeker van was of Sora, de nieuwe AI-tool die tekst omzet in video, data gebruikt van YouTube, Instagram of Facebook. Nu blijkt dus dat YouTube het gebruik van zijn video’s wel degelijk zou veroordelen, met gerechtelijke stappen als een mogelijk gevolg. 

Nochtans schreef The Wall Street Journal onlangs dat OpenAI wel degelijk van plan zou zijn om videotranscripties van YouTube te gebruiken om GPT-5 te trainen. Daar tegenover staat dat concurrent Google (met Gemini) de rechten wel zou respecteren, ondanks dat het uiteraard ook eigenaar is van YouTube. Gemini gebruikt volgens Mohan wel bepaalde video’s van YouTube, maar enkel als de creator in kwestie daarvoor de toestemming gaf in zijn licentieovereenkomst.

Uitgelicht artikel Hollywood AI OpenAI wil met AI naar Hollywood, maar Hollywood wil niet mee

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business