TSMC’s niet-Taiwanese chips worden duurder, wellicht volgen producten
Het ziet ernaar uit dat technologieproducten binnenkort wat duurder zullen worden. Dat heeft alles te maken met de kostprijs van chips. Het grootste chipbedrijf ter wereld, de Taiwanese Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), verlaat het thuisland en trekt de wijde wereld in. Daardoor zullen chips duurder worden, aldus de CEO van het chipbedrijf.
Minder afhankelijk van China
Ongeveer 90% van alle chips wordt geproduceerd in Taiwan. Die chips komen in pc’s, laptops en smartphones te zitten, maar zitten even goed in je auto of zelfs wasmachine. Geopolitieke strubbelingen zorgen er echter voor dat technologiemerken minder afhankelijk willen zijn van China. Die laatste erkent het eiland Taiwan niet als een apart land, maar ziet het als een afgesplitst deel van China.
Om die afhankelijkheid af te bouwen, investeren overheden volop. Onder het mom van nieuwe wetten, zoals de Amerikaanse CHIPS act, wordt er flink wat geld besteed. Afgelopen week stopte de Amerikaanse overheid TSMC nog 6,6 miljard dollar toe. Dat geld moet dienen voor de bouw van chipfabrieken in Arizona. Alleen is produceren daar veel duurder. Niet alleen liggen de loonkosten in Amerika wat hoger dan in Taiwan. Verwacht wordt ook dat de Amerikaanse productielijnen in Arizona minder efficiënt zullen zijn. Ook dat zal de prijs van chips opdrijven.
TSMC trekt niet enkel naar Arizona, maar bouwt ook andere productielijnen. Momenteel staan er daar al enkele van in Japan. Ook in het Duitse Dresden zal TSMC een fabriek bouwen. De Duitse overheid springt bij voor een bedrag van maximaal 5 miljard euro. Chipmaker TSMC investeerde zelf al 3,5 miljard euro. Het totale kostenplaatje voor die fabriek in Duitsland wordt geraamd op iets meer dan 10 miljard euro.
Duurdere chips voor iedereen
De fabrieken kosten dus heel wat geld, maar dat zal ook gelden voor de chips die er van de band rollen. TSMC-CEO CC Wei liet al weten dat klanten die meerprijs moeten helpen dragen. De CEO laat weten dat de “kosten hoger zullen zijn voor iedereen, ook voor TSMC, onze klanten en onze concurrenten”.
Daarbovenop komt ook nog eens de aardbeving in Taiwan, die de chipprijzen mee opdrijft. Aanvankelijk leek het alsof TSMC relatief ongeschonden uit de ramp kwam, maar verhoogde elektriciteitsprijzen zorgen nu alsnog voor hogere kosten. Het chipbedrijf verwacht dat de aardbeving het bedrijf zo’n 86,7 miljoen zal kosten. Ook dat zal bijdragen in een verhoogde kostprijs van chips, en dus ook van pc’s, laptops, smartphones, auto’s en andere producten waar een chip in zit.