Nieuws

Samsung voert zesdaagse werkweek in om crisis te overwinnen

Samsung
© iStock / JasonDoiy
Technologiebedrijf Samsung heeft het op zowat alle fronten moeilijk. Een zesdaagse werkweek moet beterschap brengen.

Samsung verkeert in zwaar weer. De financiële resultaten voor 2023 sloegen bijzonder hard tegen. In het vierde kwartaal van 2023 lag de omzet zo’n 35 percent lager dan het jaar voordien. Ook in 2022 zag Samsung de winst dalen. Op basis van de eerste cijfers voor 2024 brengt het schrikkeljaar alvast beterschap: de winst ging met zeker 931% weer omhoog. Dat wil echter niet zeggen dat de donkere wolken boven het bedrijf zijn weggetrokken.

In heel 2023 maakte Samsung 85% minder winst dan het jaar voordien. Dat valt vooral te wijten aan een terugval van de chipmarkt en een gedaalde vraag naar smartphones. Ondertussen lijkt die situatie zich wat te herstellen, waardoor 2024 er al heel wat rooskleuriger uitziet. Toch wil het bedrijf de economische zorgen echt wegwerken. Daarvoor voert het nu een werkweek van 6 dagen in, bericht The Korea Economic Daily.

Uitgelicht artikel Samsung 85% minder winst voor Samsung dan vorig jaar

Enkel voor leidinggevenden

Die werkweek van 6 dagen is van toepassing op alle leidinggevenden binnen het bedrijf. Na de normale werkweek, van maandag tot vrijdag, zal er ook in het weekend een dag gewerkt moeten worden. De verlenging geldt wel enkel voor wie een hogere functie heeft. Personeel met een lagere functie mag zowel zondag als zaterdag gewoon thuisblijven. Bij Samsung wijzen ze naar 2023 als voornaamste reden voor de verlengde werkweek.

Of die verplichting veel impact zal hebben, is maar de vraag. Bij verschillende afdelingen wordt er sinds het begin van 2024 al 6 dagen per week gewerkt. De maatregel dient vooral om het personeel gewaar te maken van de crisis die het bedrijf nu doorleeft. Die zesde werkdag moet ook vooral dienen om zaken te doen die niet in een normale werkdag passen. Zo zullen ze hun strategieën analyseren en bekijken waar de zwaktes liggen.

In die analyses zal een speciale rol weggelegd zijn voor de oorlog in Rusland en Oekraïne en het Israëlisch-Palestijns conflict. Daarnaast heeft Samsung ook wat problemen in thuisland Zuid-Korea. Daar gaat de waarde van de Won flink achteruit, wat de multinational extra geldzorgen oplevert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business