Nieuws

Wereldwijd voor het eerst weer meer pc’s verkocht

Pc verkopen Q1 2024
© Unsplash / Dell
Counterpoint Research becijferde dat er in het eerste kwartaal van 2024 voor het eerst in twee jaar weer meer pc's zijn verkocht. De stijging bedraagt 3% ten opzichte van Q1 2023.

Volgens Counterpoint zijn de gestegen verkopen een direct gevolg van een toegenomen vraag naar pc’s onder consumenten én het uitverkocht raken van overtollige voorraden. Die voorraden ontstonden vlak na de coronacrisis, waarin de vraag naar computers plotseling sterk toenam. Mede door de energiecrisis liep de vraag daarna echter flink terug. Nu de inflatie geleidelijk afneemt, stijgen de verkopen weer, aldus Counterpoint Research. Over het eerste kwartaal bedroeg de groei jaar-op-jaar 3%, en volgens de marktonderzoeker zet die groei zich door in heel 2024.

Die groei over 2024 wordt met name gedreven door “AI-pc’s, herstel van leveringen in verschillende sectoren en nieuwe upgradecycli”, staat te lezen in het rapport. AI draagt dus ook bij aan de groei: zo’n 45% van de pc’s die dit jaar worden verkocht, kunnen AI-taken uitvoeren, voorspellen ze.

Lenovo behoudt koppositie

Uit de data van Counterpoint blijkt verder dat Lenovo zijn koppositie heeft behouden. In Q1 zag de Chinese fabrikant zijn verkopen met 8% toenemen tot 13,7 miljoen pc’s. HP neemt weliswaar de tweede plaats in, maar zag zijn verkopen met slechts 1% groeien. Dell, dat op de derde plaats staat, verkocht in Q1 zelfs iets minder pc’s, met een krimp van 0,4%. Acer is na Lenovo nog de sterkste stijger: in Q1 wist het merk 6% meer pc’s te verkopen, wat ze een vijfde plek oplevert. Vlak achter Apple, dat ook iets meer pc’s verkocht (2%).

Apples groei wordt met name gedreven door de nieuwste M3 iMac en MacBooks. Verwacht wordt dat merken als Dell en HP de komende kwartalen meer pc’s zullen verkopen, gedreven door groei in de VS.

AI als katalysator voor groei

AI zal niet alleen in 2024 de markt helpen herstellen, voorspelt Counterpoint. Ook in 2025 en 2026 zal AI een rol spelen in het herstel van de pc-markt. De mate van groei is daarbij wel afhankelijk van de functies die AI-pc’s precies te bieden hebben.

Veel AI-functies worden nu nog afgehandeld op serverparken van Google, Microsoft en OpenAI. De hoop is dat AI-pc’s taken lokaal kunnen uitvoeren en hierdoor minder afhankelijk zijn van een internetverbinding om AI te gebruiken. Ook moet het AI net wat privacyvriendelijker maken: er hoeft dan immers geen data naar servers verstuurd te worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business