Nieuws

Meta opent Quest OS voor externe partners, zoals Xbox en Lenovo

Meta Horizon OS
© Meta
Meta maakt zijn besturingssysteem voor VR-headsets beschikbaar voor andere hardwareproducenten, waaronder Lenovo, Asus en Xbox.

Het Mixed Reality-besturingssysteem van Meta wordt officieel beschikbaar voor andere bedrijven, om te gebruiken in hun headsets. De techreus kondigde maandag aan dat Asus, Lenovo en Xbox de eerste grote spelers zijn die nieuwe apparaten zullen ontwikkelen die draaien op deze software. Dat maakte Mark Zuckerberg bekend op zijn eigen platform Instagram en in een blogpost.

Het besturingssysteem staat nu bekend als ‘Meta Horizon OS’ en biedt ontwikkelaars toegang tot geavanceerde functies, waaronder je eigen omgeving bekijken in hoge resolutie en geavanceerde oog-, gezichts-, hand- en lichaamstracking. Hiermee kunnen gebruikers hun omgeving en lichaam blijven zien terwijl ze de headset dragen. Bovendien is de connectiviteit vereenvoudigd, aangezien alle toekomstige headsets via de Meta Quest-app kunnen worden verbonden met iOS- en Android-apparaten.

Meta Horizon OS
© Meta

Open platform

Zuckerberg maakt in zijn aankondigingsvideo duidelijk dat het om een open platform gaat. Hij positioneert Meta Horizon OS naast platformen zoals Windows en Android, met veel mogelijkheden tot aanpassing en personalisatie. Daarbij wijst hij naar Apples iPhone als voorbeeld van een meer gesloten platform.

Om de daad bij het woord te voegen, wil Meta het makkelijker maken voor ontwikkelaars om apps te publiceren op het platform. Daarnaast willen ze ook alternatieve app stores integreren. Ze nodigen Google uit om hun Play Store beschikbaar te maken. Gamingdiensten zoals Xbox Game Pass of Steam Link zijn ook beschikbaar.

Lenovo, Asus en Xbox

Verschillende bedrijven zullen headsets lanceren met Horizon OS. Asus en Lenovo richten zich op specifieke gebruiksdoelen met hun respectieve headsets. Asus legt de nadruk op gaming, terwijl Lenovo zijn apparaat positioneert voor productiviteit, leren en entertainment.

In een opvallende samenwerking werken Microsoft en Meta ook samen aan een “limited-edition Meta Quest, geïnspireerd door Xbox”. Dat terwijl Microsoft vanaf 2017 zelf bezig was met Mixed Reality te integreren in Windows. Vorig jaar werd de stekker uit dat platform getrokken. Nu gaat het bedrijf dus aan de slag met de software van Meta. Meer details over de nieuwe hardwareproducten worden later bekendgemaakt.

Uitgelicht artikel Samsung Galaxy XR Samsung komt nog dit jaar met Vision Pro-concurrent

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business