Nieuws

Microsoft zwaait Windows Mixed Reality vaarwel

Windows Mixed Reality
© Microsoft
Microsoft eindigt de ondersteuning voor Windows Mixed Reality. Met de software wilde het makers van AR- en VR-headsets ondersteunen met hun komst naar Windows.

Iets meer dan zes jaar geleden opende Microsoft het Windows Mixed Reality-hoofdstuk. In die tijd kwam het tot samenwerkingen met onder andere Dell (Visor), HP (Reverb G2) en Samsung (HMD Odyssey). Met de prijzige HoloLens-headsets betrad de softwaregigant zelf ook het MR-segment, maar het Windows Mixed Reality-platform werd nooit een groot succes.

De softwaregigant verkocht de HoloLens-headsets voornamelijk aan bedrijven en het Amerikaanse leger. Partnerbedrijven leken bovendien hun interesse in Microsofts softwarepakket te hebben verloren. HP’s Reverb G2 is de laatste VR-headset van een partnerfabrikant, en die werd al in 2020 gelanceerd.

Nu Microsoft definitief een einde brengt aan zijn Windows Mixed Reality-platform, is dat ook zo. “Windows Mixed Reality is verouderd en zal worden verwijderd in een toekomstige release van Windows”, klinkt het. Met het verdwijnen van het MR-platform neemt Windows afscheid van de Mixed Reality Portal-app, evenals Windows Mixed Reality voor SteamVR en Steam VR Beta.

Geïntegreerde AR- en VR-headsets

Het verdwijnen van het Mixed Reality-platform op Windows is deels het gevolg van het verschijnen van volledig geïntegreerde AR-, MR- en VR-headsets. Voor zulke headsets, zoals de Meta Quest 3 en Apple Vision Pro, heb je geen computer meer nodig om de VR-ervaring te renderen. Zulke headsets kunnen ook steeds zwaardere apps en games draaien, en zelfs virtuele desktopervaringen bieden; allemaal zonder aan een Windows-computer of Mac te hangen.

Windows Mixed Reality sloeg bovendien nooit echt aan bij consumenten. Met name bedrijven, die vaak specialistische tools vereisen, kochten de ondersteunde headsets. Uiteindelijk met het gevolg dat partnerbedrijven de boot afhielden, en nu dus ook Microsoft zelf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business