Nieuws

Slechte winstcijfers voor Tesla “dankzij plug-in hybrides”

Elon Musk Tesla
© Tesla
Tesla deed het afgelopen kwartaal slechter dan verwacht. De winst voor Q1 2024 bedroeg ‘slechts’ 1,13 miljard dollar. Het autobedrijf maakte daarmee 55% minder winst dan in hetzelfde kwartaal in 2023.

Hoe het komt dat de winst zo fel gedaald is? Volgens het autobedrijf zelf waren er in Q1 2024 uitzonderlijk veel uitdagingen. In het financieel rapport wordt onder andere het conflict in de Rode Zee genoemd. Een poging tot brandstichting in de gigafabriek in Berlijn én het opvoeren van de productie van de Model 3 kostten het bedrijf veel geld.

Daar blijft het echter niet bij. Tesla ziet dat volledig elektrische auto’s minder populair zijn dan hybride wagens. Heel wat automerken zetten sterker in op plug-in hybrides dan op elektrische wagens. Volgens Tesla-CEO Elon Musk is dat “niet de juiste strategie, en zullen EV’s uiteindelijk de markt domineren”. Dat het automerk de verminderde aandacht voor EV’s zo stevig in de portefeuille voelt, speelt ongetwijfeld mee.

Uitgelicht artikel Tesla Tesla ontslaat meer dan 10% van zijn personeel

Aandeel stijgt toch

Slechte winstcijfers zijn in dit geval geen ramp voor Tesla. Investeerders bleken zelfs enthousiast nadat Tesla de cijfers bekendmaakte. Dat heeft alles te doen met wat er nog in dat rapport stond: Tesla’s plannen voor de toekomst. Ondanks de dalende cijfers wenst het bedrijf fors op die toekomst in te zetten. In het eerste kwartaal gaf het automerk 1,1 miljard euro uit aan onderzoek en ontwikkeling van een AI-systeem. Dat moet meer verregaande autonomie mogelijk maken voor de wagens van Tesla.

Nieuwe en goedkopere wagens

Daarnaast komen er ook nieuwe wagens, die op een nieuw platform gebouwd worden. Over de nieuwe modellen is nog niets bekend, al laat Musk wel uitschijnen dat er “meer betaalbare” modellen tussen zitten. Het is de bedoeling dat die modellen vanaf 2025 geproduceerd worden, al zou dat ook al voor eind 2024 kunnen zijn.

Eerder dit jaar liet het autobedrijf al weten dat het een matig 2024 verwacht. Het bedrijf meent dat het “tussen twee groeigolven” in zit. De lancering van nieuwe wagens zal Tesla dus uit het dal moeten trekken. Daarnaast kijkt het bedrijf ook ‘robotaxis’, waarmee het zelfrijdend openbaar vervoer wil gaan aanbieden. De vruchten van dat project zouden we op 8 augustus te zien krijgen, aldus Musk op X.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business