Nieuws

Apple waarschuwt voor ‘s nachts opladen en namaakopladers

opladen iPhone
© iStock / yalcinsonat1
's Nachts je telefoon opladen is bijzonder gemakkelijk, maar misschien niet de veiligste optie. Zeker niet als de oplader namaak is.

Om goed en wel aan de dag te beginnen, is het belangrijk dat je smartphone is opgeladen. Heel wat mensen hangen hun telefoon daarom ’s nachts aan de lader. Voor wie hem op het nachtkastje legt is er geen probleem, al heeft Apple wel een waarschuwing voor gebruikers die hun telefoon elders opladen.

Op een nieuwe supportpagina komt Apple namelijk met “belangrijke veiligheidsinformatie voor de iPhone”. Op die pagina is het merk duidelijk: wie zijn telefoon ’s nachts oplaadt, moet oppassen. Het heeft een waarschuwing klaar voor iedereen die zijn of haar telefoon mee naar bed neemt. “Slaap niet op een apparaat, adapter of draadloze oplader, of leg ze niet onder een deken, kussen of je lichaam wanneer ze aangesloten zijn”. Kortom: als je iPhone aan de lader ligt moet die niet in bed liggen, maar naast bed.

De toestellen worden namelijk warm, wat brandgevaar zou kunnen opleveren. Waar je de telefoon dan wel moet leggen? “De iPhone, power adapter en draadloze lader houd je in een goed geventileerde ruimte wanneer je die gebruikt of als ze aan het opladen zijn. Apple zegt dat gebruikers met een fysieke beperking, waardoor ze minder goed warmte voelen, extra goed moeten oppassen.

Namaakopladers

Nog zo’n probleem met het opladen van iPhones, zijn de vele valse oplaadblokjes en -kabels die in omloop zijn. Apple waarschuwt voor goedkope namaakopladers. Dat wil echter niet zeggen dat je een kabeltje van Apple moet kopen: je kan je iPhone ook opladen met kabels en blokjes die het ‘MFi’ (Made for iPhone)-label kregen. Dat zijn geen officiële Apple-producten, maar ze voldoen wel aan de voorwaarden die Apple stelt en zijn dus veilig.

Dat kan anders zijn voor laadblokjes die je online bestelt of die in de winkel in de kortingsbakken liggen. Controleer dus steeds of er zo’n label aanwezig is, en je bent zeker dat de kabel en het blokje geschikt zijn voor je iPhone. Meeste laadblokjes die je thuis al hebt liggen van andere apparaten zullen ook werken, zo lang ze de USB 2.0-standaard aanhangen.

De iPhone-maker zegt verder dat je moet opletten voor schade aan opladers. Is de oplader vochtig geweest of is de draad of stekker beschadigd? Gebruik hem dan niet meer. Hetzelfde geldt voor opladers die gevallen zijn: zijn die zichtbaar beschadigd? Gebruik ze dan niet meer. Het is goede raad die niet enkel op iPhones van toepassing is, maar op alle technologieproducten die opgeladen moeten worden.

Uitgelicht artikel iPhone 16 iPhone 16 Plus krijgt fors kleinere accu

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business