Nieuws

Google Chat komt mogelijk met Smart Summary voor samenvatten van gesprekken

Google Gemini, OpenAI ChatGPT en Microsoft Copilot app icoontjes
© iStock / Robert Way
Google denkt aan een nieuwe AI-feature voor Google Chat. Smart Summary zou gebruikers ellenlange gesprekken laten samenvatten.

In de code van de Google Chat-app vonden ze bij PiunikaWeb enkele interessante verwijzingen, waaronder de term Smart Summary. Het zou om een feature kunnen gaan die gebruikmaakt van Googles Gemini-AI om snel mee te zijn wanneer je lange (groeps)gesprekken even niet gevolgd hebt en geen zin hebt om zelf doorheen die muur van tekst te scrollen.

Google Chat biedt al een vorm van geautomatiseerde samenvattingen, maar gebruikers zouden met Smart Summary nog gedetailleerder aan het werk kunnen gaan, en specifiek voor bepaalde gesprekken. De huidige samenvattingen kunnen al eens iets over het hoofd zien en met Smart Summary krijgt de gebruiker in theorie meer controle over wat hij wil laten uitlichten.

Nog volgens PiunikaWeb zou de integratie van de AI bijzonder vlot zijn en kost het weinig moeite om de samenvattingen te activeren. Daarbij zou je een bepaalde conversatie even ingedrukt moeten houden met de vinger, waarna je de juiste keuzeoptie kan aanduiden in het menu dat verschijnt.

Smart Summary in Google Chat

Als de feature er komt (Google heeft zelf nog niets bevestigd na het lek), dan blijft het maar de vraag hoe accuraat de samenvattingen zullen zijn. Zoals zo dikwijls bij dit soort toepassingen hoort er een disclaimer bij: de artificiële intelligentie kan al eens de bal misslaan en wellicht zal Google zich ook al een beetje willen indekken voor mogelijk ongewenste resultaten.

Gebruikers zouden later wel de kans krijgen om feedback te geven op de samenvattingen die Smart Summary produceert. Het kan Google zeker in de beginperiode van pas komen, om zo de accuraatheid van Gemini in Google Chat te vergroten.

Eerder werd al duidelijk dat Gmail voor het web en Android uitgerust zullen worden met meer Gemini-features. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat de slimme features die de generatieve AI biedt zich een weg zullen banen naar de overige apps in de Workspace-suite.

Uitgelicht artikel Gemini Google wil Gemini integreren in desktopversie Chrome

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business