Microsoft werkt aan AI die concurreert met OpenAI’s GPT

Google Gemini, OpenAI ChatGPT en Microsoft Copilot app icoontjes
© iStock / Robert Way
Microsoft lijkt op termijn een concurrent te willen lanceren voor OpenAI's GPT-taalmodellen. Het AI-model zou onder meer generatieve AI-diensten kunnen aandrijven.

Microsoft begeeft zich met de ontwikkeling van een eigen AI-model op onbekend terrein. In tegenstelling tot andere grote techbedrijven heeft het bedrijf nog geen eigen AI-model gelanceerd dat concurreert met OpenAI’s GPT. In plaats daarvan werkt Microsoft nauw samen met AI-gigant OpenAI, wiens LLM’s de basis vormen voor de Copilot-chatbot. Echter, volgens bronnen van The Information overweegt Microsoft om op termijn een eigen concurrent te lanceren voor de modellen van OpenAI.

MAI-1: de eerste stap van Microsoft

De codenaam van Microsofts AI-model is “MAI-1”. De ‘M’ staat mogelijk voor Microsoft, terwijl de ‘1’ duidt op de eerste generatie van het model. De ontwikkeling van MAI-1 is in handen van Mustafa Suleyman, die eerder werkte voor Googles AI-afdeling en vervolgens aan het roer stond van AI-startup Inflection. Inflection werd later overgenomen door Microsoft, inclusief personeel en technologie.

Ondanks deze overname is het niet per se zo dat Microsoft de technologie van Inflection gebruikt voor MAI-1. Het nieuwe AI-model zou volledig van de grond af aan worden opgebouwd. De rekenkracht van MAI-1 ligt vooralsnog ook niet in lijn met die van OpenAI’s GPT-4, dat meer dan één biljoen parameters bevat. MAI-1 daarentegen heeft ‘slechts’ 500 miljard parameters.

Desondanks is 500 miljard parameters nog altijd fors meer dan de kleinere open source-taalmodellen van bijvoorbeeld Meta, die getraind zijn op 70 miljard parameters. Volgens The Information is het taalmodel van Microsoft “fors groter” dan eerdere AI-modellen die het bedrijf ontwikkelde. Net als Meta bracht Microsoft deze eerdere modellen uit als open source-projecten.

Gevolgen voor samenwerking met OpenAI

Wat de ontwikkeling van een eigen taalmodel door Microsoft betekent voor de samenwerking met OpenAI is nog onduidelijk. Het is ook niet zeker of Microsoft daadwerkelijk de modellen van OpenAI wil vervangen. Het is mogelijk dat MAI-1 slechts als aanvulling dient, of eerder als lokaal AI-model wordt gebruikt. In dat laatste geval zou het model lokaal op Windows-pc’s draaien. Om dit te realiseren, moet MAI-1 wel compacter zijn dan de huidige LLM’s van OpenAI.

Momenteel maakt Copilot gebruik van meerdere AI-modellen: zowel GPT-modellen als DALL-E 3, dat laatste voor het genereren van afbeeldingen. De kans is klein dat MAI-1 in staat is om afbeeldingen te genereren van vergelijkbare kwaliteit als DALL-E 3, zelfs als het model hiervoor geschikt zou zijn.

De kans is dus klein dat er op korte termijn veel verandert aan de samenwerking met OpenAI of de Copilot-chatbot. Echter, op de lange termijn is het mogelijk dat de komst van MAI-1 de strategie van Microsoft op het gebied van AI verandert. De tijd zal leren wat Microsofts exacte plannen zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business