Matter 1.3 biedt ondersteuning voor 9 nieuwe categorieën

Matter standaard
© Matter
Smarthomestandaard Matter kan na de update naar versie 1.3 ook omgaan met apparatuur als EV-laders, maar ook keukenapparatuur en slimme apparaten voor water- en energiebeheer.

De Connectivity Standards Alliance bracht vorig jaar zijn eerste grote update uit voor Matter. De update naar versie 1.2 introduceerde ondersteuning voor huishoudelijke apparaten, waaronder koelkasten, vaatwassers en wasmachines. Ook kon je voortaan rook- en koolmonoxidemelders verbinden aan het Matter-ecosysteem. Matter 1.3 bouwt voort op dit succes, aldus de CSA in een persbericht. Met name de ondersteuning voor huishoudelijke apparaten is uitgebreid.

Updates in Matter 1.3

Naast huishoudelijke apparaten, voegt de smarthomestandaard met versie 1.3 ondersteuning toe voor EV-thuisladers en energie- en waterbeheer. In totaal gaat het om negen nieuwe producttypen die worden toegevoegd aan de smarthomestandaard:

  • Magnetron: gebruikers kunnen de bereidingstijd, het vermogensniveau en de bedrijfsmodus regelen en meldingen ontvangen, zoals “einde cyclus” of “voedsel klaar” wanneer de magnetron klaar is met werken.
  • Oven: configuraties zoals inbouw, losstaand of als onderdeel van een fornuis met een bijbehorende kookplaat zijn opgenomen in Matter 1.3. Elk ovencompartiment kan individueel worden bestuurd vanuit het perspectief van de bedrijfsmodus (standaard, convectie bakken, braden, stomen, braden/grillen, rijzen) en temperatuurinstelling met informatie over de status van de oven (d.w.z. voorverwarmen of afkoelen). Meldingen zoals voorverwarmen en bereikte doeltemperatuur worden ondersteund.
  • Kookplaten: met Matter 1.3 is er ondersteuning voor kookplaten, waardoor toegang en bediening op afstand mogelijk is. De afzonderlijke elementen van de kookplaat maken temperatuurregeling en -meting mogelijk, mits de regelgeving dat toelaat.
  • Dampkap: Matter 1.3 ondersteunt kookplaten en fornuizen in combinatie met afzuigkappen. Hiermee kunnen zowel de licht- en ventilatorinstellingen van dergelijke apparaten worden geregeld, als de status/levensduur van het gebruikte filtermateriaal.
  • Wasdrogers: wasmachines worden sinds Matter 1.2 ondersteund, en ditmaal voegt de CSA ook ondersteuning toe voor wasdrogers. Gebruikers kunnen de juiste modus en doeltemperatuur kiezen en de wasdroger op afstand starten of stoppen, mits lokale wetgeving dit toelaat.
  • Energiebeheer: vanaf Matter 1.3 kunnen apparaten doorgeven hoeveel energie ze verbruiken, hetzij door dit te voorspellen of werkelijke verbruikscijfers op te geven. Zulke informatie, over het verbruik of de gegenereerde energie, kan in real-time getoond worden.
  • EV-thuislader: het is mogelijk om het opladen handmatig te starten of te stoppen, de oplaadsnelheid aan te passen of te specificeren hoeveel kilometer bereik moet worden toegevoegd tegen een ingestelde vertrektijd, waarbij het oplaadstation het opladen automatisch optimaliseert zodat het op de goedkoopste en minst koolstofrijke tijdstippen gebeurt.
  • Waterbeheer: ondersteuning voor lek- en vorstdetectoren, regensensoren en regelbare waterkleppen bieden huiseigenaren verbeterde bewaking, beheer en bescherming van het water in en rond hun huis.

Ondersteuning voor scènes

Matter 1.3 voegt daarnaast ondersteuning toe voor zogeheten scènes. Zulke presets kennen we al langer van slimme lampen, waarbij je bepaalde instellingen kan opslaan. Vanaf versie 1.3 kan je zulke presets ook aanmaken voor Matter-apparatuur. Zo schakel je bijvoorbeeld in één klap al je lampen uit op een bepaalde verdieping, en sluit je ook meteen de rolgordijnen.

Uitrol nieuwe Matter-versie

De Connectivity Standards Alliance zegt dat de SDK voor Matter 1.3 vanaf nu beschikbaar zijn voor smarthomefabrikanten. Zij kunnen de standaard nu aan hun apparaten toevoegen. Ook de makers van smarthomehubs kunnen de standaard nu toevoegen. Wanneer de eerste apparaten arriveren die Matter 1.3 ondersteunen, is nog niet geheel duidelijk. De CSA doet er vooralsnog geen uitspraken over.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business