Nieuws

Apple heeft AI-deal met OpenAI, nog steeds gesprekken met Google

Siri Apple AI
© iStock / Wachiwit
Apple wil gebruikers laten kiezen uit meerdere AI-systemen. Een deal voor ChatGPT is inmiddels rond, terwijl gesprekken met Google nog steeds lopen.

Bij Apple zouden ze al een tijdje aan een AI-systeem werken. Daarmee hoopt het bedrijf binnenkort een chatbot naar iOS te halen. Alleen is niet duidelijk hoeveel werk het bedrijf daar nog aan heeft. Tegelijkertijd heeft de iPhone-maker namelijk ook gesprekken met OpenAI en Google, die elks al een volwaardige chatbot aanbieden.

Op zoek naar twee chatbots

Die gesprekken zouden, alvast in het eerste geval, wel goed lopen. Volgens Apple-analist Mark Gurman hebben de bedrijven inmiddels een akkoord. Op die manier brengt de iPhone-maker een volwaardige chatbot naar iOS 18. Gebruikers zullen complexere en langere vragen aan dit systeem kunnen stellen.

Apple wedt echter niet op één paard als het om de AI-revolutie voor iPhones gaat. Hoewel er nu reeds een akkoord met OpenAI gesloten werd, is de fabrikant nog steeds in gesprek met Google. Apple zou niet alleen ChatGPT op de iPhone willen aanbieden, maar kijkt nog steeds richting Gemini om iOS 18 van AI-mogelijkheden te voorzien.

Daar zouden we echter niets van terugzien tijdens de onthulling van de nieuwe iPhones. Apple zal op dat moment de nieuwigheden voor iOS 18 uit de doeken doen, maar zou het naar verluidt enkel over de ChatGPT-integratie hebben. Het bedrijf wil dat gebruikers kunnen kiezen tussen ChatGPT en Gemini, maar zou de ondersteuning voor het tweede systeem eerder stil houden. Dat valt wel te verstaan: op de smartphonemarkt concurreren de twee bedrijven namelijk met elkaar. Voor Google speelt het Gemini-systeem op smartphones daar een grote rol in.

Apple komt ook met eigen systeem

Dat alles neemt niet weg dat Apple nog steeds aan een eigen AI-systeem werkt. Dat zou een systeem worden dat volledig lokaal op het toestel draait, en daarom meer privacyvriendelijk is Intern heet het taalmodel waar Apple aan sleutelt ‘Ajax’, en op termijn zou het teksten gaan analyseren, samenvatten en slimme AI-antwoorden mogelijk maken. Aan dat systeem blijkt echter nog wat werk te zijn, waardoor Apple noodgedwongen aanklopt bij OpenAI en Google.

Uitgelicht artikel Dynamic Island notch Apple iPhone 14 Pro Max AI voor iPhones zal kunnen samenvatten en transcriberen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business