Nieuws

Samsung gaat meer toestellen uitbesteden aan China

Samsung
© iStock / JasonDoiy
Is je Samsung-gsm wel echt van Samsung? Het merk besteedt sinds 2019 productie en design vaak uit aan Chinese fabrieken.

Samsung heeft zo goed als alles in huis om een smartphone te bouwen. Het bedrijf kan zo goed als alle onderdelen, gaande van de schermen tot de chips, aanbieden. Dat wil echter niet zeggen dat het dat ook altijd doet. Sinds 2019 besteedt de Zuid-Koreaanse fabrikant zowel het design als de productie van goedkopere smartphones uit aan Chinese bedrijven. Het lijkt erop dat meer telefoons binnenkort op die manier vervaardigd worden.

Wie aan Samsung denkt, denkt haast onmiddellijk aan de succesvolle S24-reeks. Die vlaggenschiptelefoons blijft het merk wel gewoon zelf maken. Op die manier kan het de kwaliteit ervan blijven garanderen. De goedkopere budgetmodellen, die maakt Samsung echter niet helemaal zelf: het blijkt kostenefficiënter om het design en de productie van die toestellen uit te besteden aan andere fabrikanten. In 2023 ging het zo om 44 miljoen toestellen, maar volgens The Elec zou Samsung er volgend jaar 67 miljoen op die manier willen maken. Behalve dat er meer toestellen uit China zullen komen, bericht de Koreaanse zakenkrant ook dat de productie voor nog eens 28 miljoen modellen naar Vietnam verschuift.

Goed of slecht?

Of dat goed of slecht is voor de consument, dat hangt een beetje van telefoon tot telefoon af. Samsung besteedt de productie en het design om een heel simpele reden uit: in China kan het iets goedkoper. Tegelijkertijd proberen de Chinese fabrikanten ook winst te maken. Dat zouden ze kunnen doen door de productie zo goedkoop mogelijk te maken, wat nefast kan zijn voor de kwaliteit van de smartphones.

Het is niet vanzelfsprekend om te bepalen welke toestellen uit Korea en welke uit China of Vietnam komen. Onder andere de spotgoedkope Samsung Galaxy A03 zou in China geproduceerd zijn. Je mag er echter wel van uitgaan dat die toestellen werken zoals het hoort: het is niet omdat ze niet uit de fabrieken van Samsung rollen, dat er geen kwaliteitscontrole aan te pas kwam.

De beslissing van Samsung om meer toestellen uit China te halen, mag gerust merkwaardig heten. Andere smartphonemerken, waaronder Apple, proberen stelselmatig productie uit China weg te halen. Op die manier wil het minder afhankelijk worden van China, al is dat een zorg die Samsung niet lijkt te delen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business