BIPT: telecomabonnementen zijn aanzienlijk in prijs gedaald

Proximus hogere tarieven
© iStock
Het BIPT zegt dat Belgische telecomabonnementen ‘voor de meeste consumenten’ goedkoper zijn geworden in de periode 2019 tot 2024. In sommige gevallen is de daling zelfs aanzienlijk.

Hiervoor onderzocht het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) 3 jaar lang de prijzen van Belgische telecomabonnementen. Daarbij keek de toezichthouder ook naar tien verschillende telecomprofielen. Deze profielen hadden elk andere hoeveelheden data en verschillende behoeften voor belminuten en sms’jes. Wel gold er een ondergrens van 1.000 belminuten en 200 sms’jes, zo blijkt uit het rapport.

Klanten die op deze ondergrens zitten, genieten het kleinste of zelfs geen voordeel, concludeert het BIPT. De prijs voor het goedkoopste telecomabonnement met 1, 2 of 5 GB mobiele data bleef steken op 15 euro. Degenen met een grotere databundel van 10 GB of meer profiteren wél van de prijsevolutie op de telecommarkt. Zo daalde de laagste prijs van abonnementen met 10 GB data van 27 euro (2019) naar 15 euro nu.

Het BIPT meldt verder dat het prijsverschil tussen goedkopere en duurdere merken afneemt. Dit wijst mogelijk op toegenomen concurrentie, aldus de toezichthouder.

Meer mobiele data voor minder geld

Aanzienlijke prijsdalingen zijn zichtbaar voor consumenten met databehoeften van meer dan 10 GB per maand. Zo daalden de prijzen van een abonnement met 20 GB mobiele data van 39 euro in 2019 naar 15 euro in 2024.

Die prijsevolutie wordt gedreven door de komst van abonnementen met hogere datavolumes. Vrijwel alle merken bieden abonnementen met meer dan 20 GB aan. Sommige providers laten je zelfs kiezen voor een quasi onbeperkte hoeelheid data. Ook de prijzen van abonnementen voor consumenten met zeer hoge databehoeften zijn fors gedaald. Zo betaalde je in 2019 nog 50 euro per maand voor 100 GB mobiele data. Inmiddels kan je dat al krijgen voor zo’n 39 euro per maand.

De prijzen blijven hier wel relatief hoog, stipt het BIPT aan. Dat heeft volgens de toezichthouder te maken met de afwezigheid van volwaardige secundaire merken.

Uitgelicht artikel Proximus hogere tarieven BIPT: Proximus heeft snelste mobiele netwerk in België

Meer telecomproviders

Juist die secundaire merken hebben volgens het BIPT bijgedragen aan de prijsevoluties. Merken zoals Mobile Vikings (Proximus) en Hey! (Orange) bieden vaak een hoger datavolume aan lagere prijzen. De duurdere merken kunnen niet achterblijven, uit angst dat klanten vertrekken naar de goedkopere aanbieders.

Dat de concurrentie zodoende kunstmatig is toegenomen, is dus goed nieuws. Tegelijkertijd is er ook nood aan verdere prijs- en data-evoluties, klinkt het. Volgens het BIPT bevindt België zich nog altijd in de middenmoot voor de middelhoge databehoeften. Bovendien zijn de prijzen van Belgische abonnementen fors hoger dan in onze buurlanden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business