Kwetsbaarheid in iOS zet deuren open voor geanimeerde app-icoontjes

iOS 18 startscherm
© Unsplash / David Grandmougin
Dankzij een kwetsbaarheid in iOS kunnen ontwikkelaars geanimeerde app-icoontjes instellen. Die functie is normaliter voorbehouden aan de Apple Kalender- en Klok-app.

Apple biedt ontwikkelaars al geruime tijd de mogelijkheid om ‘alternatieve’ app-icoontjes aan te bieden. We zien dit bijvoorbeeld terug in de Outlook-app, waar je een thema kunt kiezen. De icoontjes mogen echter niet geanimeerd zijn. Dit in tegenstelling tot de Kalender- en Klok-app van iOS en iPadOS, die beide wel geanimeerde app-icoontjes tonen. Via een kwetsbaarheid in de besturingssystemen wist beveiligingsonderzoeker Bryce Bostwick die beperking te omzeilen.

Geanimeerde app-icoontjes

In een blogpost legt Bostwick uit dat de kwetsbaarheid zich bevindt in de API van iOS voor alternatieve app-icoontjes. Normaliter vereist die API dat gebruikers zelf het icoontje van de app aanpassen. Na het aanpassen toont iOS bovendien een melding dat het icoontje werd gewijzigd. Kan het systeem niet verifiëren dat een gebruiker de aanpassing zelf heeft gedaan, dan wordt de actie teruggedraaid. Apps mogen dus niet zomaar een nieuw icoontje instellen.

Via een alternatieve API-aanpak kon Bostwick die verificatie omzeilen. Om iOS te doen geloven dat de app actief was, werd ook de statuscontrole om de tuin geleid. Zodoende kon de app van Bostwick ongemerkt app-icoontjes aanpassen. Door meerdere frames (icoontjes) achter elkaar te tonen, krijg je als gebruiker de illusie van geanimeerde icoontjes.

Nieuw startscherm in iOS 18

In werkelijkheid heb je overigens maar weinig nut van deze omweg. De kans is immers klein dat een app die de API misbruikt, in de App Store verschijnt. Bovendien is het aannemelijk dat het lek in afzienbare tijd opgelost zal worden. Of Apple ooit geanimeerde icoontjes gaat toestaan op iOS, is onzeker.

Vast staat dat het startscherm van iOS later dit jaar flink op de schop gaat. Het startscherm van iOS 18 zou “meer aanpassingsmogelijkheden” bieden. Zo kun je straks zelf de plek van widgets bepalen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business