Nieuws

Google bevestigt dat gelekte Search-documenten echt zijn

Search
© iStock / dem10
Een verzameling van 2.500 gelekte interne documenten van Google Search blijkt authentiek. Dat heeft de zoekreus donderdag bevestigd.

In de documenten staat vermeld welke data Google nauwlettend opvolgt. Het gaat om de gegevens die het algoritme voeden dat de zoekresultaten genereert. Uiterst gevoelige informatie dus, die Google altijd sterk heeft afgeschermd. Het bestaan van de gelekte gegevens werd eerst vermeld door SEO-experts Rand Fishkin en Mike King. Zij publiceerden eerder deze week als eersten een analyse van de documenten die op straat kwamen te liggen. Tot nog toe had Google alle commentaar over het lek geweigerd.

“We zouden toch willen waarschuwen voor onjuiste veronderstellingen over Search, als die gebaseerd zijn op gedateerde, irrelevante of onvolledige informatie”, schreef Google-woordvoerder Davis Thompson in een e-mail aan The Verge. “We hebben al uitgebreid geïnformeerd over hoe Search werkt en welke factoren doorwegen in ons systeem. Daarnaast blijven we er ook aan werken om de integriteit van onze resultaten te beschermen tegen manipulatie”, luidt het.

Persoonlijke data verzameld door Search?

Uit de gelekte gegevens zou blijken dat Google wel degelijk data verzamelt en mogelijk ook gebruikt die volgens de zoekgigant niet gebruikt wordt voor de ranking van webpagina’s in Google Search. Het zou dan gaan om klikgedrag en gebruikersdata in zijn browser, Chrome. De documenten bieden alvast geen uitsluitstel over welke gegevens nu wel of niet gebruikt worden om webpagina’s een score te geven. De informatie zou evengoed gedateerd kunnen zijn of strikt gebruikt worden voor trainingsdoeleinden. 

Het lek doet wel wat stof opwaaien omdat de keuzes die Google maakt een grote impact hebben op elk bedrijf (klein of groot) dat zijn zaak ondersteunt via het web. Het gevolg is dat bepaalde analisten (die ook weer hun eigen agenda hebben) ‘de code willen kraken’ om succesvol te zijn op het web. Of we ooit meer details te zien zullen krijgen wat het recente lek betreft, valt dan ook te betwijfelen.

Uitgelicht artikel Google Googles wachtwoordmanager laat je inloggegevens delen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business