Siri kan volgend jaar iOS- en iPadOS-apps bedienen met AI

Siri Apple AI
© iStock / Wachiwit
Apple komt volgend jaar met een grootse AI-upgrade voor Siri. De digitale assistent kan straks je iOS- en iPadOS-apps bedienen.

Apple werkt, zoals eerder gemeld, aan diverse AI-functies die het bedrijf integreert in zijn kernapplicaties en functies, zoals Foto’s, Berichten, Notes en Safari. Verwacht wordt dat de AI onder meer berichten kan samenvatten en emoji kan creëren. In de toekomst zal Apple de AI-software ook integreren in Siri, zo weet Apple-tipster Mark Gurman.

Siri bedient functies in apps met spraak

De komst van AI maakt het mogelijk om functies in apps te bedienen met spraak via Siri. Denk aan het openen van een specifiek bestand of het verplaatsen naar een andere map. Na de update kan Siri ook mails versturen of verwijderen, een publicatie openen in Apple Nieuws, een link van het internet delen via e-mail en een artikel samenvatten. Apple is van plan om honderden commando’s te ondersteunen die in eerste instantie enkel werken in zijn eigen apps, maar later mogelijk worden uitgebreid naar apps van derden.

Volgens Gurman kan Siri in eerste instantie slechts één commando tegelijkertijd verwerken. De optie om commando’s te koppelen zit echter in de pijplijn. Daarmee zou het mogelijk zijn om de AI een artikel te laten samenvatten en die samenvatting meteen door te sturen naar collega’s of vrienden. Een andere mogelijkheid is om bijvoorbeeld een foto te laten verkleinen en die dan door te sturen.

Lokaal of cloudgebaseerd: privacy gewaarborgd

Siri zal sommige acties lokaal uitvoeren, terwijl anderen meer rekenkracht vereisen en dus in de cloud verwerkt moeten worden. Dat onderscheid zal de AI zelf kunnen maken, zegt Gurman. Om de privacy van gebruikers te waarborgen, wordt de data die in de cloud verwerkt wordt beveiligd door de zogeheten Secure Enclave. Data die op het apparaat zelf verwerkt wordt, zal ook niet met Apple gedeeld worden. Middels een ‘intelligence report’ zal het gebruikers op de hoogte brengen over hoe hun data wordt beschermd.

AI-upgrade voor Siri in nadere update iOS 18

Het duurt nog even voor Siri zulke geavanceerde taken kan uitvoeren. Volgens de tipster zal Apple de AI-upgrade voor Siri pas in een nadere update van iOS 18 uitrollen. Tijdens het WWDC in juni, dat op 10 juni plaatsvindt, zal Apple al de nodige aankondigingen doen over AI in Siri.

aiappleios 18mobielsiri

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals