Nieuws

Passwords wordt nieuwe wachtwoordmanager Apple

iPhone 16 schermen
© Unsplash/Amanz
Apple werkt aan een wachtwoordmanager die iPhone- en Mac-gebruikers over hun toestellen heen kunnen gebruiken. 'Passwords' zou ingebakken zitten in de volgende versies van iOS en macOS.

Apple is van plan om zijn wachtwoordmanager voor te stellen op de jaarlijkse Worldwide Developers Conference, op maandag 10 juni. Dat meldt Bloomberg-analist Mark Gurman. De nieuwe app zou dus simpelweg 'Passwords' gaan heten en de concurrentie aangaan met bekende wachtwoordmanagers als 1Password en Lastpass. De functionaliteit zou heel gelijkaardig zijn. Die laatstgenoemden hebben wel een businessmodel waarbij ze gebruikers maandelijks laten betalen om nieuwe paswoorden te genereren en unieke wachtwoorden op te slaan. Hoe Apple dat zou aanpakken, moet maandag blijken.

Vervangt Passwords iCloud-sleutelhanger?

Momenteel kan je op je Apple-toestellen al wachtwoorden bewaren en synchroniseren met de iCloud-sleutelhanger. Die wachtwoorden worden opgeslagen in de Instellingen-app en ze beheren is niet bijster handig. Het lijkt dus alvast een goed idee om dat binnenkort met de Passwords-app te kunnen doen, over je Apple-apparaten heen. Wellicht hoopt Apple zijn gebruikers zo ook nog wat meer aan het eigen ecosysteem te binden.

Net zoals bij bekende wachtwoordmanagers zal Apples Passwords wachtwoorden in verschillende categorieën onderverdelen, zoals accounts, wifinetwerken en Passkeys (biometrische logingegevens). Daarnaast zal je oom wachtwoorden kunnen importeren uit concurrerende apps en ze automatisch laten invullen als je toestel detecteert dat je probeert in te loggen op de website of app in kwestie.

Nog volgens Gurman zal Passwords ook werken op de Vision Pro-VR-headset van Apple. Net als Google Authenticator en Authy, zal de wachtwoordmanager tweestapsverificatie ondersteunen. Het is wel nog niet duidelijk of je naast logindata ook nog andere bestanden of beelden zal kunnen bewaren in de app, een functionaliteit die 1Password en LastPass alvast wel bieden. Aanstaande maandag weten we ongetwijfeld meer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business