Waze verandert Frans dorpje in een ‘snelweg’

Waze
© Google
Waze heeft per ongeluk een Frans dorpje getransformeerd in een snelweg. Een omleiding in Waze stuurt bestuurders ineens via de smalle straten van het Franse Châlons-du-Maine.

Wegopbrekingen kunnen navigatieapps flink parten spelen. In plaats van de officiële omleiding te volgen, stippelen ze vaak zelf de “meest efficiënte” route uit. Onlangs ging het bij Google nog mis met zo’n omleiding in Italië. Duizenden automobilisten werden door Google Maps via kleine lokale wegen naar hun bestemming geleid, met een monsterfile tot gevolg. Ook in het Franse Châlons-du-Maine bepaalde Google de omleidingsroute. Zowel Maps als Waze sturen bestuurders via de smalle straten van het Franse dorpje.

De burgemeester van Châlons-du-Maine schat dat het verkeer door de “Google-omleiding” is vertienvoudigd. Dat verkeer zou normaliter over de D962 razen, maar die weg is nog tot 28 juni buiten gebruik. In plaats van de officiële omleiding te pakken, met een iets langere reistijd, koos Google voor een snellere route via Châlons-du-Maine. Tot grote frustratie van de inwoners, die tot in de nachtelijke uurtjes wakker worden gehouden door het langsrijdende verkeer.

Ook voor bestuurders blijkt de omleiding niet zonder gevaren. Op de weg is bijvoorbeeld niet voldoende ruimte om twee vrachtwagens makkelijk langs elkaar te laten rijden. Hierdoor zijn er al vier vrachtwagens in de gracht beland. De weg zelf werd ook al beschadigd door de omleiding: de forse toename van het verkeer heeft geleid tot gaten in het wegdek.

Woede om Waze-omleidingen

Waze staat intussen bekend om zijn opmerkelijke omleidingen. In mei bleek al dat de Google-kaartendienst voor chaos zorgde in het Spaanse Valencia. De burgemeester besloot zelfs barrières op te zetten om Waze-bestuurders ervan te weerhouden smalle straten op te zoeken. Het is ook niet de eerste keer dat de plaatsen rondom Valencia te maken kregen met zulke drukte: twee jaar geleden steeg de verkeersdrukte er al met 375% vanwege een omleiding.

Dit toont nog maar eens aan dat bestuurders niet blind kunnen vertrouwen op Maps en Waze. Hoewel de kaartenapps veelal livedata gebruiken, ontbreekt het ze soms aan kennis van officiële omleidingsroutes. Voordat je een plaats bezoekt, is het dus zeker geen slecht idee om te controleren of er een alternatieve route is die je naar je bestemming kan leiden.

AndroidConnected Cargoogle mapsmapswaze

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals