Google Maps veroorzaakt monsterfile in Italië
De snelste manier om van A naar B te geraken? Die weten navigatie-apps je doorgaans vrij goed te voorspellen. Applicaties zoals Google Maps en Waze houden rekening met allerlei factoren, zoals de drukte, werken en zelfs het brandstofverbruik om je vlot naar je bestemming te loodsen. Soms kan dat ook fout gaan. Dat bleek afgelopen weekend nog maar eens in Italië, waar zich een monsterfile vormde.
In Italië loopt het schooljaar tot en met 8 juni en is de zomervakantie dus al begonnen. Voor heel wat gezinnen betekent dat het tijd is om op reis te gaan. Heel wat Italianen trokken daarom de baan op om naar Oostenrijk te trekken. Wanneer het een groot aantal mensen plots beslist om op hetzelfde moment op vakantie te gaan, kan dat altijd voor problemen zorgen: ook hier lopen de autosnelwegen in vakantietijd snel vast.
Om files te vermijden, is het interessant om een app zoals Google Maps te gebruiken: die kan namelijk zien waar er file is, en kan alternatieve routes voorstellen waardoor je toch tijdig op je bestemming geraakt. Google zorgt er trouwens meteen voor dat je zo min mogelijk last ondervindt van werken, al zorgde dat dit weekend voor forse problemen.
Omleiding van jewelste
Dat was mogelijk door een foutje in Google Maps. De navigatie-app was er namelijk van overtuigd dat er werken aan de gang waren op de autosnelweg, waardoor die volledig versperd was. In de praktijk was de snelweg echter onbelemmerd en kon wie geen Google Maps gebruikte gewoon doorrijden. De duizenden automobilisten die op Google vertrouwden voor hun navigatie, werden van de snelweg naar de kleine lokale weggetjes van Sterzing, in Zuid-Tirol, gestuurd.
Het vervolg laat zichzelf schrijven: die wegen zijn natuurlijk niet voorzien op zoveel verkeer. Bestuurders zaten urenlang in de file, die al gauw kilometers lang werd. De wegpolitie en lokale autoriteiten probeerden de schade te beperken. Dat gebeurde met in-app notificaties en borden die erop wezen dat de snelweg wél geopend was.
Het voorval toont aan dat navigatie-apps zoals Google Maps en Waze niet onfeilbaar zijn. Als er eens iets fout gaat, kan dat meteen zware gevolgen hebben. Hoewel Google Maps er meestal vrij goed in slaagt om actuele informatie te bezorgen, is het dus geen slecht idee om die informatie af en toe wat kritischer te bekijken.